Rinne vann klart – en omgång räckte

Antti Rinne är omvald till ordförande för SDP. Med 281 röster behövdes ingen andra omgång.

Timo Harakka var andra med 159 röster och Tytti Tuppurainen fick 55.

Rinne blev alltså omvald på första omgången.

– Socialdemokraterna kommer att vara det största kommunpartiet, lovade Rinne efter sin seger och tackade ödmjukt för förtroendet.

Timo Harakka fick ett större försprång till Tuppurainen är vad som tippats i förväg, men det räckte inte. Båda medtävlarna tackade för en ordförandekamp som hade varit väldigt hovsam.

– Tack, Timo, för den fina kampanjen och för de fina tankarna. Det finns användning för dem också i framtiden. Tytti, Europa, antirasismen. Du är en alldeles underbar människa!

De tre kandidaterna talade om att gå vidare som ett enat lag, och Harakka kommenterade resultatet efteråt:

– Jag kommer att göra allt jag kan för att SDP ska vinna de följande valen och bli statsministerparti.

Tytti Tuppurainen säger att hon tror att hon gjort ett avtyck.

– Ett mer internationellt parti, bildning, utbildning och europeiskt samarbete, är nu starkare i vår linje. Vi har lyckats stärka vår internationella betoning, säger Tuppurainen.

Juristen Antti Rinne, 54, är från Mäntsälä och blev SDP:s partiordförande 2014. Han utmanade den sittande ordförande Jutta Urpilainen i en tid då partiet satt i en besvärlig sexpartiregering och kämpade med opinionssiffrorna.

Skyllde ifrån sig

I riksdagsvalet 2015 lyckades Rinne dessvärre inte bättra på läget. Då hade han suttit ett år som finansminister i Alexander Stubbs restregering med fyra partier kvar. Även om SDP ansågs ha lyckats i miniregeringsförhandlingarna på grund av det stora stimulanspaketet som infördes, har flera ministrar vittnat om att stämningen inte var på topp.

I sitt politiska anförande på fredagen skyllde Rinne bristen på framgång i riksdagsvalet på det dåvarande statsministerpartiet Samlingspartiet.

Han sade också att det hade varit otänkbart att dela regering med Sannfinländarna.

I opposition har SDP:s opinionssiffror gått upp och är tidvis störst, men inte med samma massiva väljarstöd som i mitten av 1990-talet.

Berömd baconpasta

Antti Rinne beskrivs som lätt att närma sig, och han är en jämn person som brukar uppträda likadant både i tv-rutorna och då kamerorna är avstängda. I partileden har det funnits en oro över att han inte är en lyskraftig talare jämfört med andra partiledare, men de som försvarar honom anser att hans utstrålning är precis som han är vanlig.

I politiska sammanhang är Rinne dock en förhandlingsräv, vilket kommer från hans förhandlingsbakgrund i fackrörelsen. Rinne var ordförande för fackförbundet Pro då han utmanade Urpilainen. Rinne är jurist.

Han är gift med Heta Ravolainen-Rinne och har två vuxna döttrar från ett tidigare äktenskap. Han har också barnbarn.

Rinne blev under den förra ordförandekampen känd för sin baconpasta, ett recept han delade med sig och blev en omtalad kaloribomb. Den blev så omtalad att han blev tvungen att precisera på Twitter att receptet på "Antti-pasta" var ämnat för tio personer.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00