Rinne träffade Islands statsminister Jakobsdóttir – på tisdag diskuterar de nordiska ledarna flyktinglägret al-Hol

Statsminister Antti Rinne (SDP) träffade Finlands ambassadörer i Helsingfors innan han åkte iväg till Island. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Statsministern vill stärka det internationella samarbetet och föra fram det budskapet också till USA.

Efter att ha träffat Finlands ambassadörer i Helsingfors flög statsminister Antti Rinne (SDP) till Island för de nordiska statsministrarnas sommarmöte. På måndagen träffade han Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir (Vänsterpartiet – de gröna).

Statsministrarna diskuterade bland annat klimatförändringen, Finlands EU-ordförandeskap, brexit och transatlantiska relationer, skriver statsrådets kansli i ett pressmeddelande.

– Våra nordiska länder måste slå ihop våra krafter för att stärka det internationella samarbetet och föra fram det budskapet också till USA som är en viktig samarbetspartner för oss alla. I en hårdare världspolitisk situation är den nordiska samhällsmodellen en styrka, säger Rinne i pressmeddelandet.

Före mötet med Rinne hade Jakobsdóttir bland annat presenterat Hellisheiði geotermiska kraftverk för Sveriges statsminister Stefan Löfven (S). Vid kraftverket lagrar islänningarna också koldioxid i marken i samband med utvinningen av energi.

På tisdag ska statscheferna diskutera bland annat klimatet och det arktiska området. Island tog över ordförandeskapet för Arktiska rådet efter Finland i våras. Tysklands förbundskansler Angela Merkel (CDU) deltar också och på mötet ska möjliga gemensamma mål med Tyskland diskuteras.

– Merkel har inte bara talat för multilateralism utan också för en starkare europeisk röst, sade Rinne i sitt tal till ambassadörerna, enligt ett pressmeddelande från statsrådets kansli.

Till Yle säger statsministern att den svåraste frågan förmodligen är de nordiska medborgarna på flyktinglägret al-Hol i Syrien.

– På agendan står Sveriges initiativ om en hybriddomstol, säger Rinne till Yle.

Domstolen skulle vara en internationell domstol med verksamhet i Syrien och Irak. Tanken är att centralisera rättegångarna för personer som deltagit i Islamiska statens verksamhet.

Representanter från Åland, Färöarna och Grönland och nordiska företagsledare deltar också i mötet.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning