Rinne till HS: Finländarna i Isis-lägren Syrien har rätt att återvända

Statsminister Antti Rinne (SDP) anser att alla finländare har rätt att återvända till Finland enligt lag. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Statsministern vill se en nordisk eller i bästa fall europeisk överenskommelse beträffande hjälpen av Isis-anhängare i Syrien.

Statsminister Antti Rinne (SDP) uppger till Helsingin Sanomat att finländare som sökt sig till Syrien för att ansluta sig i terrororganisationen Isis så kallade kalifat, enligt lag borde ha rätt att återvända hem till Finland.

– I lägren finns oskyldiga barn i farliga förhållanden. Man måste kunna hjälpa dem på ett eller annat sätt. Det finns även vuxna som misstänks för terroristisk aktivitet. Vi måste reda ut riskerna med dessa vuxna, men enligt grundlagen har alla finländare rätt att återvända till Finland, säger Rinne till Helsingin Sanomat.

Den tidigare regeringens ståndpunkt var att finländska kvinnor inte skulle få någon hjälp av finländska myndigheter för att ta sig bort från Syrien. Saken lämnades även öppen beträffande barnen.

Enligt Rinne ska den nya regeringen snart behandla frågan. Han ser gärna en nordisk eller europeisk överenskommelse.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning