Rinne slår larm om cyberattacker och digital tillgänglighet

Antti Rinne talade på Socialdemokraternas sommarmöte på torsdagen. Bild: Markku Ulander

Marginalisering av äldre invånare som inte har tillgång till internet är ett serviceproblem som måste lösas, säger statsminister Antti Rinne. – Av dem som är över 75 är det en tredjedel som använder nätet.

Samhällets jämställdhets- och säkerhetsfrågor har flyttat till cybervärlden, sade SDP:s ordförande, statsminister Antti Rinne på partiets riksdagsgrupps sommarmöte i Helsingfors.

SDP firar 120-årsjubileum på lördag, och Rinne jämförde digitaliseringen med tidigare samhällsförändringar.

– Den här sommaren har det skett anmärkningsvärda belastningsattacker på kommunnivå, sade Rinne och gav som exempel dem som uppdagats i Lahtis och Riihimäki.

Belastningsattackerna på offentliga digitala tjänster ledde till problem för både skolor och vårdpersonalen, då läkare och vårdare inte kom åt alla patientuppgifter.

– Sådana fenomen kommer att öka. Vi är allt mer sårbara, och det måste tas på allvar. Vi har i går haft ett möte med vissa ministrar i regeringen för att diskutera hur vi stärker kommunernas situation, säger Rinne.

"Digital diskriminering"

Han varnar också för digital marginalisering och rentav diskriminering, som drabbar dem som inte kommer åt service via nätet.

– Var fjärde person över 65 har aldrig använt elektronisk identifikation. Bland dem över 75 är det bara en tredjedel som använder internet, säger Rinne och tillägger att det om tio år kommer att finnas 1,5 miljoner finländare över 65 som bor hemma.

– Vi är för den teknologiska utvecklingen, men emot digital marginalisering.

Rinne efterlyser lösningar för digital tillgänglighet också från företagen och tredje sektorn. Biblioteken är en del av lösningen, men kan inte bära hela ansvaret för att erbjuda hjälp och personlig service, säger Rinne.

– Service ska finnas tillgänglig oberoende av tillgång till digital teknik, det är vi skyldiga dem som på grund av sin ålder eller sina omständigheter inte är med på digitaliseringståget. Elektroniska fullmakter borde bli vanligare, så att en närstående kan ha fullmakt att sköta ärenden, säger Rinne.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning