Rinne om Samlingspartiet: "Använder pengarna för sina egna vänner"

Antti Rinne och resten av SDP:s ledning inledde sitt sommarmöte i Lojo. Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Första platsen i gallupmätningarna har gjort att SDP med stärkt självförtroende kavlar upp ärmarna inför riksdagsvalet nästa vår. Hårdaste kritiken riktar SDP mot rivalerna i Samlingspartiet.

– Samlingspartiet använder pengarna för sina egna vänner, höginkomsttagarna, men då det gäller att förbättra situationen för små- och medelinkomsttagarna anser Samlingspartiet att slantarna är slut, ondgör sig SDP:s partiordförande Antti Rinne.

SDP-eliten, det vill säga riksdagsgruppens arbetsutskott och partiledning, inledde sitt sommarmöte på mammas gata i Lojo som är ett tryggt sossefäste där partiet alltid har varit störst och enligt de egna bedömningarna så också kommer att förbli.

Den kommande politiska hösten och upptrappningen inför riksdagsvalet i vår blir tung, det är SDP-ledningen övertygad om.

Rinne går åt finansministerns och tillika Samlingspartiets ordförandes, Petteri Orpos budgetförslag.

– Budgetförslaget är uselt och innehåller inga ingredienser för att minska ojämlikheten i samhället och skapar inte tillväxt genom investeringar för framtiden, kritiserar Rinne.

– Det finns alltid pengar i Orpos ficka då det handlar om att sänka skatterna för välbeställda människor med stora egendomar, men när det gäller satsningar för att stärka välfärdssamhället är pengarna alltid slut enligt Orpo, kritiserar Rinne.

SDP har redan länge efterlyst en reform av familjeledigheterna och förmånerna:

– Vi har de sämsta och minst flexibla familjeledigheterna i hela Norden, men den här regeringen kommer inte att genomföra någon familjeledighetsreform. Därför behöver vi en ny regeringsbas, deklarerar SDP-gruppordföranden i riksdagen Antti Lindtman.

"Robotar far i väg med skattepengarna"

Torgbesökaren Risto Saarinen passar på att rycka Antti Rinne i ärmen för att växla några ord med partiordföranden. Han är bekymrad över att robotar far i väg med folks jobb och därmed också skatteinkomster för stat och kommun.

– Skattepengarna tar slut då de stora årskullarna går i pension och man inte anställer folk i deras ställe utan låter robotar utföra jobbet, beklagar sig Saarinen för Rinne, som håller med och säger att det finns många luckor i beskattningen.

Rinne anser att beskattningen på kapital och egendom borde skärpas samtidigt som inkomstbeskattningen av små och medelinkomsttagare kunde sänkas. Med medelinkomsttagare avser Rinne vad han kallar " normala människor som lever på skäliga löneinkomster".

Torgtillställningen i Lojo lockar främst ålderstiget folk vilket inte så konstigt mitt på en vardag då personer i arbetsför ålder är på jobbet.

– SDP:s största utmaning är hur vi ska locka unga människor.

Den bedömningen gör Aila Saarinen, SDP-aktiv i Lojo sedan decennier tillbaka.

Saarinen gläds över att hennes parti för stunden har medvind i opinionsmätningarna men ser ett orosmoln: Partiordförande Antti Rinnes karisma, eller snarare avsaknad av dito:

– Antti Rinne är en kunnig person men han är inte så mediesexig. På den punkten borde han bli bättre, anser hon.

Bland torgbesökarna finns också Rinnes föräldrar, Juhani och Pirkko Rinne som självfallet har följt med sin sons politiska karriär sedan starten. Inför den här valrörelsen gläder sig fadern som i decennier var stadsdirektör i Lojo över att SDP för stunden förefaller samspelt och att det inte finns kotterier som drar åt olika håll.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03