EU håller möten om Amazonas – Finlands politiker vill "få bort brasilianskt kött från tallriken"

I Bern har folk protesterat mot bränderna i Amazonas och president Jair Bolsonaro. Bild: Peter Klaunzer/Lehtikuva-AFP

Frankrike och Irland hotar att frysa Mercosur-handelsvtalet för att pressa Brasilien att hejda skogsbränderna i Amazonas. I Finland går åsikterna isär. Centralhandelskammaren anser att ett godkänt avtal ger bättre påtryckning.

Antalet skogsbränder i Amazonas regnskogar är rekordhögt. Brasiliens statliga rymdforskningsinstitut har registrerat totalt 72 843 bränder i år.

Samtidigt som "jordens lungor", som regnskogarna kallas, står i brand uttrycker allt fler tunga politiker sin oro över läget. På fredagen anslöt sig statsminister Antti Rinne (SDP) till den skaran.

– Bränderna hotar vår planet – inte bara Brasilien eller Sydamerika. Situationen är väldigt allvarlig ur ett klimatperspektiv och nu måste vi agera.

Rinne har varit i kontakt med EU-kommissionen och förväntar sig att EU agerar redan under fredagen. Han säger också att man kommer att diskutera läget i Brasilien i Europeiska rådet.

– Att kämpa mot klimatförändringen i Finland, i Europa och i världen är en av regeringens huvudprioriteringar. Som EU:s ordförandeland påverkar Finland på alla möjliga sätt och följer med läget väldigt noggrant.

Enligt uppgifter till Helsingin Sanomat kommer också kommissionen att sammankalla ett krismöte på lördag för att gå igenom hur EU ska reagera på bränderna i regnskogen.

Brasiliens president Jair Bolsonaro har tidigare kritiserats för att han har upplåtit naturområden till jordbruk och gruvnäring. När han tillfrågas om det växande antalet skogsbränder svarar han att det har naturliga orsaker.

Statsminister Rinne säger att regnskogarna i Brasilien är ett extremt viktigt område för klimatet.

– Jag är väldigt bekymrad över hur Brasilien förhåller sig till sina egna skogar just nu, säger Rinne.

Statsminister Antti Rinne säger att han förväntar sig att EU agerar i fråga om bränderna i Amazonas redan under fredagen. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Även andra finländska ministrar har uttalat sig i frågan.

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) kräver snabba åtgärder för att sätta stopp för bränderna.

President Sauli Niinistö lyfter upp frågan om internationellt samarbete för att bekämpa skogsbränder och förebygga nya.

– Det oroväckande läget i Brasilien framhäver behovet av internationellt samarbete också i bekämpning av skogsbränder. Vi har skäl att överväga hur vi utvecklar strukturerna för bistånd i släckningsarbete och förebyggande av nya bränder, skriver presidenten på Twitter.

Undervisningsminister Li Andersson (VF) skriver på Twitter att Finland måste arbeta mot att skogar i Brasilien försvinner.

Åsikter om handeln som verktyg går isär Ett slagträ som snabbt blivit omtalat är det stora frihandelsavtal som nyligen förhandlats mellan EU och fyra länder i tullunionen Mercosur - Brasilien, Argentina, Paraguay och Uruguay.

På fredagen hotade Frankrike och Irland med att inte ratificera avtalet om inte Brasilien tar krafttag mot bränderna, skriver The Guardian.

Precis inför G7-mötet i Biarritz uppgav en källa i presidentpalatset i Paris att president Emmanuel Macron anser att Brasiliens president Jair Bolsonaro ljög till honom på G20-mötet i juni om Brasiliens klimatåtaganden. Därför går Frrankrike mot Mercosur-avtalet.

Tidigare på fredagen sade Irlands premiärminister Leo Varadkar att hans regering inte tänker ratificera frihandelsvtalet "om inte Brasilien respekterar sina miljöåtaganden".

Pedro Ribas Alves på räddningsmyndigheterna ger vatten till ett bältdjur i Mato Grosso, i ett området som nyss brunnit ned. Bild: Handout/Lehtikuva-AFP

Också i Finland höjs politiska röster för att frysa ratificeringen. Europaparlamentariker Ville Niinistö (gröna) kräver att Brasilien först måste stoppa förstörelsen av regnskogar, "annars kan Mercosur-

handelsavtalet inte godkännas". Niinistö hänvisar till att parterna har förbundit sig till Parisavtalet som en förutsättning för avtalet.

De grönas ungdomsförbund och Centerunga håller med:

– Nu bör det bli slut på konsumtionen av brasilianskt kött, säger Centerungas ordförande Suvi Mäkeläinen och påpekar att det brasilianska köttet konsumeras huvudsakligen på restauranger, där konsumenten också har rätt att veta varifrån det kommer.

"Förbjud sedan import av brasilianskt kött"

Centralhandelskammarens vd Juho Romakkaniemi anser tvärtom att Mercosur-avtalet bör ratificeras först, och sedan använda skrivningar i avtalet som påtryckning.

– Jair Bolsonaro har inte varit särskilt intresserad av handelsavtalet, så att frysa det kan leda till att hela avtalet faller och Argentina, Paraguay och Uruguay blir oskyldiga offer utan att vi för den skull lyckas påverka skogsbränderna, säger Romakkaniemi i ett pressmeddelande.

– Det bästa sättet att gå vidare vore att ratificera Mercosur-avtalet, öppna handeln med Argentina, Paraguay och Uruguay, men sedan använda klausulerna om hållbarhet som juridisk grund för sanktioner mot Brasilien.

– Låt oss sedan förbjuda import av brasilianskt kött och lantbruksprodukter helt och styra Mercosur-avtalets kvoter till de andra parterna, då slår vi till där det gör som mest ont för Bolsonaro och de som stöder honom, skriver Romakkaniemi.

Statsminister Antti Rinne säger att han förväntar sig att EU agerar i fråga om bränderna i Amazonas redan under fredagen. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning