Rinne och Andersson om HBL-mätningen: Folk vill byta riktning

Li Andersson, VF. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Att en rödgrön regeringskoalition framträder som ett populärt alternativ bland finländarna just nu tyder på att man tror att den kombinationen främst skulle få till stånd en ny riktning, bedömer Li Andersson (VF). – Det tyder på en riktning där man vill bevara och förnya välfärdsstaten, säger Antti Rinne (SDP).

Partiledarna bekantade sig med resultatet i enkäten om vilka regeringskoalitioner finländarna föredrar efter partiledardebatten på Finlandsarenan i Björneborg.

Bland de olika koalitioner som skulle kunna nå en majoritet med tanke på opinionsmätningarna, ville 21 procent helst se en rödgrön koalition med SDP, Vänsterförbundet, De gröna och SFP. Det var den mest populära koalitionen.

– Det tyder på att man sett att det finns skillnader mellan partierna och en möjlighet att vända riktning. Det syns ganska klart för mig i den här mätningen. Det talar också för en riktning som säger att vi måste bevara och förnya välfärdsstaten, säger SDP:s ordförande Antti Rinne.

Det han hört på fältet är också att många anser att det är "hög tid att ha en regering med Vänsterförbundet och De gröna".

Men själv slår inte Rinne fast några regeringspartners. SDP ligger, enligt Helsingin Sanomats senaste opinionsmätning, i täten med ett väljarstöd på 22 procent.

– Jag vill inte säga vad som kommer att hända – för där påverkar ju valresultatet. Men jag vill ha ett regeringsprogram som förnyar välfärden – det gäller allt från småbarnspedagogik till högskolor, och vi behöver ett förnyat system för social trygghet. Jag hoppas man når en sådan koalition, som vill förnya välfärden, inte bryta ner den, säger Rinne.

Antti Rinne, SDP. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Li Andersson, Vänsterförbundets ordförande, kommenterar att det är en tydlig skillnad i staplarna mellan dem som vill se en rödgrön regering och dem som föredrar andra möjliga koalitioner.

Orsaken kopplar hon till andra mätningar kring vad finländarna anser om politiska frågor just nu, som vårdreformen.

– Om man tittar på undersökningar kring vad folk tycker om vårdreformen, eller huruvida man ska satsa på utbildningen, så avspeglas det här i att man upplever att den rödgröna regeringsbasen mest sannolikt skulle få till stånd de linjeförändringar man vill se. Till exempel det vi talat om när det gäller vårdreformen, utbildningen och samhällsklyftor. Den här kombinationen är den som man tror mest att kan genomföra den linjen, säger Andersson.

Hon konstaterar att det också påvisar att väljarna bakom partierna i den rödgröna koalitionen tenderar välja varandra, framom andra alternativ.

– Både socialdemokraternas och De grönas väljare verkar vilja se att de ska vara med i en rödgrön regering. De har inte varit lika tydliga med vilken regering de helst vill ha efter valet, medan vi i Vänsterförbundet har talat uttryckligen för det rödgröna alternativet.

FAKTA

Så gjordes enkäten

Kantar TNS utnyttjade en webbpanel som svarade på frågan "vilken regeringskoalition vore angenämast efter riksdagsvalet 2019?" och tilläggsfrågan "vilken regeringskoalition kunde du leva med efter valet?" Åtta förhandskonstruerade alternativ erbjöds, plus alternativen "någon annan koalition" och "kan inte säga".

Utfrågningen pågick 20–27 juni. Undersökningen omfattar 1 001 svar som sägs vara representativa för fastlandsbefolkningen i åldern 18–74 år. Felmarginalen uppges vara 3,0 procentenheter.

Mätningen beställdes gemensamt av HBL, Verkkouutiset och Maaseudun Tulevaisuus, men tidningshusen rapporterar självständigt om den och ansvarar inte för varandras tolkningar.

Ingen koalition var favorit för någon större andel än en femtedel av de svarande, men mest populär var en rödgrön regering.

21 procent angav en rödgrön regering med SDP, De gröna, VF och SFP som favorit, och ytterligare 13 procent kunde nöja sig med den.

En regering med de tre största (Saml, SDP, C) var favorit för elva procent, medan ytterligare 22 procent kan tänka sig att leva med den. Rödmylla (SDP, C, Gröna, SFP) var favorit för bara sex procent, medan 20 procent kan nöja sig med den.

En femtedel kunde inte svara på vilken regeringskoalition de helst ser. Fyra procent svarade "något annat".

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning