Trots valresultatet: Rinne lutar mot kvinnlig EU-kommissionär

Antti Rinne bedömer att regeringsprogrammet blir klart den här veckan. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

SDP-ledaren Antti Rinne upprepar sin ståndpunkt om att Finland borde få en kvinnlig EU-kommissionär. Han utesluter inte heller att Finland för fram både en man och en kvinna för posten.

Överläggningarna för att få ihop nästa regering fortskrider på Ständerhuset. Källor i flera olika partier bedömer nu att det ska gå att få ihop en regering under den här veckan, så också regeringsbildaren Antti Rinne:

– Jag tror att programmet blir klart den här veckan. På söndagen gjorde vi stora framsteg när det gäller de ekonomiska frågorna, var Rinnes bedömning på måndag förmiddag.

I förhandlingarna som leds av Rinne, deltar förutom hans parti SDP också Centern, De gröna, Vänsterförbundet och SFP.

I söndagens EU-val gjorde SDP sämre ifrån sig än i riksdagsvalet förra månaden, men det verkar inte bekomma SDP-ledaren som säger att resultatet i EU-valet ska jämföras med förra EU-valet, inte med riksdagsvalet.

Att Centern gjorde en valförlust och De gröna en brakseger i EU-valet har ingen betydelse för de pågående förhandlingarna, bedömer Rinne.

På måndagen fortsatte partiledarna överläggningarna om de offentliga finanserna och skatterna. Vid det här laget står det klart att den nya regeringen kommer att höja skatterna, men exakt hur mycket och på vilka sätt återstår att se.

SDP:s Eero Heinäluoma blev EU-valets röstkung med 128 000 röster, vilket är nästan dubbelt så många som SDP:s andra parlamentariker Miapetra Kumpula-Natri fick. Vardera har låtit förstå att de är intresserade av Finlands EU-kommissionärspost, som i praktiken väljs av Antti Rinne.

Riksdagsledamoten och tidigare partiledaren Jutta Urpilainen är ett starkt namn för posten och enligt tidigare uppgifter till HBL ska uppdraget vara hennes ifall hon vill ha det. Det finns ett tryck på att utse en kvinna eftersom Finlands samtliga kommissionärer hittills har varit män. En fråga som infinner sig är förstås om Heinäluomas 128 000 röster har betydelse för kommissionärsutnämningen. Då Rinne på måndag morgon igen tillfrågades om kommissionären borde vara en kvinna lydde svaret:

– Ja. Jag har varit av den åsikten.

Han uteslöt heller inte att Finland kunde föreslå såväl en kvinna som en man för uppdraget.

Så här kommenterar Eero Heinäluoma frågan i HBL:s valstudio.

Annons: Såhär insjuknar man på din hemort – ta reda på vilken folksjukdom som är hotet för dig

Man mår olika på olika håll i Finland. På kartan kan du se vad man insjuknar i på din hemort! Du kan också testa vilka dina största hälsorisker är. Våra specialister ger också tips för förebyggande av folksjukdomar. 4.2.2020 - 10.49

Mer läsning