Rinne inledde sonderingen med KD

Antti Rinne (SDP) inledde söndagens sonderingsrunda med att träffa KD:s representanter, ordförande Sari Essayah och riksdagsledamot Päivi Räsänen. Bild: Jenny Jägerhorn-Tabermann/SPT

Regeringssonderaren SDP:s ordförande Antti Rinne inledde sonderingen med riksdagsgrupperna på söndagen klockan 14 med att träffa Kristdemokraterna i riksdagen.

Kristdemokraternas delegation leddes av partiordförande Sari Essayah som hade sällskap av riksdagsledamot Päivi Räsänen och riksdagsgruppens generalsekreterare Johanna Kosunen.

Kl 15 står Sannfinländarna på tur. Vid halvtretiden anlände partiordförande Jussi Halla-aho ensam. En stund senare fick gruppordförande Ville Tavio.

Centerns riksdagsgrupp står i tur klockan 15.

Familjepolitiken gör förhandlingarna med KD tuffare. Kristdemokraterna har i sitt svar på sonderingsfrågorna sagt att partiet inte vill sitta i en regering som gör arbete och företagsamhet mindre lönsamt, eller kringskär familjernas rätt att fatta egna beslut om till exempel föräldraledigheten.

– För oss är det oerhört viktigt att hemvårdsstödet bevaras, säger Päivi Räsänen före mötet med SDP.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning