Rinne höll nollan – toppar statistiken

Pekka Rinne toppar NHL-statistiken för hållna nollor. Bild: Ethan Miller/Lehtikuva-AFP

Nashvillemålvakten Pekka Rinne stoppade Carolinas finländska stjärnor.

Pekka Rinne stoppade 31 skott och höll säsongens tredje nolla då hans Nashville slog Sebastian Ahos och Teuvo Teräväinens Carolina med 3–0 natten till lördag. Nashville har vunnit tre av sina fyra senaste och den enda förlusten kom i förlängning.

– Jag fick en bra start, det var nyckeln. I de fyra senaste matcherna har vi dessutom spelat bättre defensivt, blockat skott och spelat uppoffrande, säger Rinne till NHL.com.

Nollan är Rinnes 58:e och segern hans 350:e i NHL.

– Det är coolt. När jag slutar med hockeyn så uppskattar jag säkert siffrorna mycket mer än vad jag gör nu. Men visst är de fina siffror, säger 37-åringen Rinne.

Rinne är nu ensam etta i målvaktsstatistiken för hållna nollor. De två första nollorna kom för en månad sedan i två matcher efter varandra. Då spikade Rinne igen i 151 minuter och 28 sekunder i följd.

Rinnes namn syns ändå inte i topp i statistiken för minst insläppta mål per match. Rinne snittar 2,84 baklängesmål och har en tämligen blygsam räddningsprocent på 89,8.

Hintz utmanar Aho i målbörsen

Rinne var inte den enda finländska målvakten som utmärkte sig i natt. Columbus Joonas Korpisalo räddade 29/31 skott då Blue Jackets slog Pittsburgh.

I offensiven stod två blåvita lirare för tvåpoängskvällar. Patrik Laine stod för 0+2 i Winnipegs 3–0-seger över Anaheim. Kasperi Kapanen gjorde 1+1 poäng i Torontos 4–6-förlust mot Buffalo.

Laine, känd för sitt målskytte, har stått för 7+18=25 på den här säsongens 24 matcher. Han är trea i finländarnas poängliga, bakom likaså sjumålsskyttarna Aleksander Barkov (7+23=30) och Teräväinen (7+19=26).

Aho toppar blåvita målbörsen med 12 fullträffar, Roope Hintz, som gjorde Dallas enda mål i nattens förlust, är tvåa med 11 gjorda mål.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning