Rinne har diskuterat med partiledare – ”min näsa säger att det nog går att få till en regering”

Antti Rinne utses sannolikt till regeringssonderare. Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Antti Rinne, som sannolikt utses till regeringssonderare, säger att han inte är lika pessimistisk som många bedömare när det gäller hur svår regeringsbildningen blir.

Antti Rinne gläntade också på måndagen på hur han tänker kring sonderingsfrågor, om han blir utsedd till sonderade.

– Våra frågor skulle grunda sig på hållbar utveckling, säger Rinne och räknar upp klimat, social och ekonomisk hållbarhet.

En minoritetsregering anser han inte att passar in i den finländska politiska kulturen. Hur stor majoritet han anser att tryggar en regering går han inte heller in på.

– Om jag säger det så börjar du kalkylera hur jag tänkt, säger han.

Frågorna i sonderingen ska alltså ännu ge de verkliga svaren - men samtidigt är det uppenbart att diskussionerna inte startar från noll.

– Diskussioner har redan förts och kommer att föras, kommenterar han frågan om partiledarna varit i kontakt med varann.

– Många har bedömt att det blir mycket svåra regeringsförhandlingar, men min känsla, min förhandlingsnäsa, säger att det nog är möjligt.

EU-ordförandeskapet pressar på

Rinne anser satt en regering borde vara bildad före utgången av maj. Finland blir EU-ordförande i början av juli.

– En månad är en lämplig marginal för de ministrar som behöver förbereda sig.

SDP:s målsättningar inför ordförandeskapet är att lyfta upp det europeiska nätverket av toppuniversitet och toppforskning, eftersom många av de brittiska toppuniversiteten kan bli utanför i och med brexit.

En annan fråga är Afrikapolitiken.

Sannfinländarna blev näst största parti valet med ett resultat som kom nära SDP:s. Rinne säger att det ändå är obestridligt att SDP fått fler av rösterna. Om samarbete med Sannfinländarna i regeringen uttalar han sig alltjämt tveksamt.

– Vad jag har hört i valdebatterna så är jag inte helt övertygad, men det finns också frågor där det ännu är oklart hur de skulle svara (i en regeringssondering).

– Det är också viktigt att det finns en gemensam värdegrund inom regeringen, säger Rinne.

Rinne vill gärna införa mer parlamentariskt kommittéarbete kring stora reformfrågor – men när det kommer till om vårdreformen är en sådan fråga som borde fortsätta på parlamentarisk grund, säger Rinne att man först behöver se på vad sonderingen och regeringsbasen ger.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning