Rinne: Förhandlingarna kan fortsätta ännu nästa vecka

Rinne avfärdar kritiken mot processledningen i förhandlingarna, men tycktes ändå stressad på onsdagen och gick bland annat till motangrepp mot en Yle-journalist som frågade om tidtabellen. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Slutspurten flyttas framåt, och det går sannolikt till nästa vecka att få ihop ett regeringsprogram, säger regeringsbildaren Antti Rinne, som samtidigt avfärdar uppgifter om att processen i Ständerhuset är rörig.

Antti Rinne (SDP) kommenterade tidtabellen då alla partiledare redan gått för att förebereda sig på kvällens tv-sända valdebatt, och på torsdagen förkortas dagen av samma skäl.

– På lördag gör vi valarbete, så det går säkert in på nästa vecka, säger Rinne.

Ursprungligen var förhoppningen att själva programarbetet skulle vara klart den här veckan.

De ekonomiska ramarna har kommit in i bilden först under den här veckan, medan arbetsgrupperna ännu hela förra veckan formulerade idéer fritt utan ekonomiska ramar.

I kommentarer av förhandlare som flera medier talat med anonymt, bland annat Yle, har processen fått kritik för att vara rörig, och för att lämna det oundvikliga svåra skedet till sist, då man måste sovra bort en stor del av vad arbetsgrupperna lagt till pappers.

Stressad Rinne

Rinne avfärdar kritiken mot processledningen.

– De människor som skriver så vet inte vad som händer här, sade Rinne.

– Jag ser inte konflikter, det är nog bara någons tolkning.

Rinne tycktes ändå märkbart stressad, och gick bland annat till motangrepp mot en Yle-journalist som frågade om tidtabellen, genom att upprepa motfrågan "hur vet du det" flera gånger.

Förhandlingstaktik mellan raderna

Att förhandlingarna är i ett svårt skede speglas också i vilka typer av kommentarer som sipprar ut. Centern har alltmer högljutt betonat att allting fortfarande är öppet, medan SDP gjuter olja på vågorna.

Att just Centern har en mycket stark förhandlingsposition har varit klart från början, eftersom partiet också haft alternativet att gå i opposition efter valförlusten - och har påmint om det kortet. Partiet behöver få igenom sina viktiga frågor, där en är att den offentliga ekonomin ska vara i balans. En annan som krävt armbrytning är kravet att skatten för företagare inte får skärpas.

Samtidigt som regeringspartierna måste få ihop finansiering ska det alltså hittas alternativa sätt att se till att företagarnas ställning inte ser sämre ut. HBL har tidigare skrivit att en kompromiss kan födas åtminstone kring företagaravdraget, som infördes av Sipiläs regering.

Centern kan på grund av sin förhandlingsposition antas ha råd att spela hårt om sina krav. Men utspelen har också väckt förundran bland andra partier, som avfärdar att Centern skulle vara "ensamt om" att försvara företagare eller jordbrukare. Partiet får samtidigt kritik från annat håll om att det är inrutat i sina egna lösningsförslag.

Pensioner eller studerande?

Tvistefrågor som skavt ännu den här veckan har varit klimatfrågor, skatterna särskilt för företagen, och hur man ska lösa löftet om högre pensioner då det också finns andra grupper - till exempel studerande, vars studiestöd skars ner under den förra regeringens tid. Pensionslöften som "Valborgshundringen" florerade före val, och veterligen är också företagarnas pensioner på bordet. Samtidigt måste något gallras bort.

Bland annat De grönas Pekka Haavisto har vädrat oron över rättviseaspekten mellan generationer, mellan pensionärer och unga, och sagt att det är en fråga som debatterats.

Eftersom de svåra frågorna i sista hand kommer att landa på partiledarnas bord, blir det också svårt för partierna att vika sig för kompromisser i förtid.

Rinne kommenterar inte om det stämmer att arbetsgrupperna fått ihop idéer för sammanlagt 8 miljarder som nu ska gallras i, utan konstaterar att det inte är fråga om några löften, utan olika alternativa åtgärdsförslag, eftersom processen varit att först lista förslag och sedan prioritera.

– Nu är vi i det svåra skedet då allting ska passas ihop.

De svåraste tvistefrågorna landar på partiledarnas bord, och under onsdagen hade partiledarna hittat en lösning på en handfull "små och stora" frågor, säger Rinne.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning