Rinne: Fint att tala till er barn"

Sammanlagt 522 barn deltog i den högtidliga tillställningen i Ständerhuset. Bild: Statsrådet

"Det är fint att ett av de sista talen jag håller som statsminister blir ett tal just till er barn", sade festens värd Antti Rinne.

Under torsdagen anlände sammanlagt 522 barn till Ständerhuset i Helsingfors för att fira Finlands självständighet.

Det blev då den tredje gången som barn från hela landet bjöds in för att fira Finlands årsdag. Traditionen startade i samband med att Finland fyllde 100 år. Då bjöds två barn från varje kommun i landet in till en ståtlig fest och konceptet var så lyckat att man beslutade att göra det till en årlig tradition.

Temat för årets fest var Finland i världen och världen i Finland. Statsminister Antti Rinne fungerade som värd för tillställningen.

– Det är fint att ett av de sista talen jag håller som statsminister blir ett tal just till er barn. Det är ni som är detta lands framtid, sade Rinne i sitt tal till festdeltagarna.

Festdeltagarna var också mycket nöjda med att få ta del av tillställningen. Artisterna som uppträdde var uppskattade och barnen tyckte det var roligt att hitta ny vänner bland deltagarna.

– Självständighet är en fantastisk sak. Självständighet betyder att det är fred, att man har ett eget språk och att man har en egen stat, sade festdeltagarna Roosa Lankanen och Antti Andrejev från Hamina i ett pressmeddelande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning