Rinne: Den här regeringen skär inte i utgifterna, Sipilä: Allt är ännu öppet

Vi har kommit överens om att vi inte kommer att göra några nedskärningar, säger regeringsbildaren Antti Rinne. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

– Den här regeringen behöver inte skära i en enda utgift, utan kan använda avsevärt mer pengar till bestående kostnadsökningar och till investeringar. Det lovar regeringsbildaren Antti Rinne. Juha Sipilä har en annan uppfattning: Allt är ännu öppet, säger han.

Regeringsförhandlingarna är inne på målrakan om man får tro SDP-ledaren Antti Rinne.

– Vi har slagit fast att vi inte behöver göra några nedskärningar, utan bygger en framtid där alla finländare kan uppleva att ojämlikheten i samhället minskar. Vi ska göra investeringar i framtiden och se till att Finland klarar sig på 2030-talet och bär sitt ansvar beträffande klimatförändringen.

Det beskedet kom Antti Rinne med då han på tisdagsmorgonen mötte pressen på Ständerhuset där SDP, Centern, De gröna, Vänsterförbundet och SFP, för stunden handlar om att bilda regering.

I dag tar de ekonomiska frågorna upp största delen av tiden i förhandlingarna. Sedan tidigare står det klart att åtminstone Centern och SFP vill hålla hårade i slantarna medan Vänsterförbundet och SDP är redo att öka de offentliga utgifterna. De grönas Pekka Haavisto har tidigare meddelat att partiet inte vill höja den totala skattenivån utan se en omfördelning så att miljöskadlig verksamhet beskattas tyngre än i dag.

Merparten av arbetstrupperna som i snart ett par veckor har skissat på sina förslag till regeringsprogrammet borde bli klara i dag, eller senast i natt och därefter går förslagen vidare till partiledarna som i morgon börjar sy ihop regeringsprogrammet utifrån vad arbetsgrupperna har kommit fram till.

Enligt tidigare uppgifter i medierna ska partierna ha kommit överens om att höja skatterna med 700 miljoner euro.

– Visst finns det ännu saker som behöver avgöras av partiledarna, men tidtabellsmässigt ligger vi bra till, säger Rinne.

Rinnes ursprungliga målsättning har varit att bli klar till fredag, men han medger nu att det kan finnas detaljer som ännu behöver finslipning under veckoslutet.

HBL frågar Rinne hur det står till med Centerns landskap, och Rinne svarar något irriterat att det vad vårdreformen beträffar finns en gemensam syn om hur man ska gå framåt.

"Jävligt bra ställt med EU-frågorna"

Rinne ville inte på tisdagen säga vilka arbetsgrupper som har de största svårigheterna utan lyfte i stället upp Europagruppen där det går "jävligt bra", för att citera Rinne.

Sipilä: Väldigt många frågor öppna

Centerns riksdagsgrupp dryftade de pågående förhandlingarna under dagen, men från centerhåll är budskapet inte alls lika tvärsäkert som Rinnes:

– Väldigt många stora frågor är ännu öppna. Det återstår att se vilket slutresultatet blir. De närmaste dagarna kommer att bli avgörande, är Juha Sipiläs besked.

Sipilä verkar inte hålla med Rinne om att det skulle finnas ett samförstånd ens om vårdsreformen:

– Ingen fråga är avgjord. Längst har vi kommit när det gäller utrikes- och säkerhetspolitiken och EU-frågorna.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning