Förhandlarna hoppade över pressinfo och jobbar hela kvällen - beredskap att fortsätta på torsdag

Regeringsförhandlingarna bedöms vara inne på målrakan. Antti Rinne anlände till Ständerhuset efter att ha vittnat i hovrätten. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Regeringsförhandlingarna är inne på tredje veckan och det rådde ännu på tisdag en viss optimism att programarbetet skulle vara klart på onsdag. Nu säger en del förhandlare att det knappast blir det.

– Det råder inget tvivel om att vi kommer att få en lösning till stånd, men jag kan inte bedöma om vi blir klara i dag eller senare, sade regeringsbildaren Antti Rinne (SDP) då han anlände till Ständerhuset direkt från hovrätten, dit han var kallad som vittne i den exceptionella Kittilä-rättegången.

En del av arbetsgrupperna som har jobbat med att ta fram olika bitar av regeringsprogrammet är redan klara, men det fanns på onsdagen fortfarande olösta tvistefrågor.

Förhandlingarna på ordförandenivå tog en paus då Juha Sipilä (C) i egenskap av statsminister för den sittande expeditionsregeringen, åkte på stats- och regeringschefsmöte till Bryssel. Sipilä återvände på onsdagen.

Ännu vid åttatiden på onsdagskvällen satt förhandlarna i arbete, och ett par förhandlare bedömde att onsdagen inte räcker till.

Antti Rinne skulle ha gett en mellanrapport klockan 16, men den drogs in och någon ny tid gavs inte.

"Två procents tillväxt"

I går kom beskedet att partiledarna hade enats om att öka statens löpande kostnader med 1,24 miljarder per år och att det blir skattehöjningar för 700 miljoner euro. Kalkylerna utgår ifrån att de offentliga finanserna ska vara i balans i slutet av valperioden och räknar med en ekonomisk tillväxt på 2 procent, vilket ekonomiska experter redan har bedömt som överoptimistiskt.

Antti Rinne håller trots det fast vid att statens skuldbörda inte kommer att öka.

– Vid en normal tillväxt kommer vi att lyckas med det. Men vi gör inte en procyklisk, utan en kontracyklisk politik, sade Rinne.

Rinne avser en sådan politik som inte förstärker de ekonomiska konjunkturerna utan motverkar dem, i det här fallet genom att stimulera ekonomin när det blir lågkonjunktur med en expansiv finanspolitik.

SFP:s Anna-Maja Henriksson kunde på dagen inte ge besked om tidtabellen.

– Jag vet inte när det blir, men varje timme kommer vi närmare målet, sade Henriksson.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning