Rimmad fläskkotlett med rökigt rotmos

En uppdaterad variant på klassikern fläsklägg med rotmos: rimmad fläskkotlett och rökigt rotmos med sting. Bild: Janerik Henriksson/TT

Att rimma kött är ett lysande sätt att få det saftigt. Det här är en variant på klassikern rimmad fläsklägg med rotmos.

För 4 portioner, 30 minuter + rimning över natten

4 fläskkotletter

8 dl vatten

3/4 dl salt

1 msk socker

1 tsk enbär

5 svartpepparkorn

2 kvistar timjan

3 vitlöksklyftor

smör

Rotmos:

1 kålrot

3 morötter

5 potatisar

5 dl hönsbuljong

cirka 25 g smör

1 tsk chipotlepaste

1 msk riven ingefära

salt

nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Koka upp vatten, salt, socker, enbär, pepparkorn, timjan och hela vitlöksklyftor. Sjud tills saltet löst upp sig. Låt svalna. Lägg i kotletterna och ställ svalt över natten.

2. Skala och dela kålrot, morötter och potatisar i bitar. Koka dem mjuka i buljongen. Sila av (spar buljonen) och mixa eller stompa (med potatisstöt) rotfrukterna lite halvslarvigt. Tillsätt 1–2 deciliter av den sparade buljongen, smör, chipotlepaste och ingefära. Smaka av med salt och peppar. Håll varmt.

3. Ta upp kotletterna ur lagen och snitta fettranden och torka av köttet ordentligt. Hetta upp smör i en gjutjärnspanna. Stek kotletterna i omgångar cirka 1 minut per sida, fortsätt vända tills de får fin yta och är ljusrosa inuti, de bör vara 58 grader. Ös med smöret under stekningen. Låt vila 5–10 minuter. Servera med rotmoset och lättkokta sockerärter.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning