Riku Riski belönas för ett modigt beslut - vägrade att delta i träningsläger i Qatar

Bild: Christian Thibault

I början av årets vägrade fotbollsspelaren Riku Riski att delta i landslagets träningsläger i Qatar med hänvisning till människorättsläget i landet. Nu belönas Riski med Global Family Awards.

Årets Global Family Award-pris delas det här året ut till fotbollsspelaren Riku Riski. Riski, som till vardags representerar Helsingin Jalkapalloklubi, vägrade att delta i landslagets träningsläger i Qatar i början av året. VM i fotboll äger rum i Qatar 2022.

– Orsakerna till beslutet att inte delta i lägret var etiska och i linje med de värderingar som är viktiga för mig. För mig var det ett viktigt beslut, sade Riski i januari.

Global Family Award-priset har delats ut sedan 1998. Priset delas ut till en person eller en organisation som jobbat för ett jämlikt, rättvist, öppet och internationellt Finland. Tidigare pristagare har varit bland andra journalisten Umayya Abu Hanna, politikern Erkki Liikanen, artisten Paleface och polisen Thomas Elfgren. Priset delas ut av den antirasistiska föreningen Rasmus ry och Liikkukaa – Sports for All rf som är en paraplyorganisation för kultur och idrott som jobbar för växelverkan mellan invandrare och infödda finländare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning