Riktig chili con carne

Chili con carne på välkokt högrev med handfast kryddning är en perfekt söndagsmiddag. Bild: TT

En chili con carne ska egentligen inte innehålla några bönor. Den ska dessutom vara lagad på helt kött och med rejäl smaksättning.

Chili con carne på riktigt För 4 personer, 2 timmar

800 g högrev av nöt

1 gul lök

1 lagerblad

1 tsk grovkrossad svartpeppar

2 vitlöksklyftor

Till grytan:

500 g passerade tomater

2–3 dl buljong från köttkoket

2 gröna jalapeño

1 gul lök

1 grön paprika

rapsolja

1 tsk mald spiskummin

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

salt

Att äta till:

ris eller kokade vita bönor

bröd

Gör så här:

1. Skär köttet i bitar med 3 centimeters sida. Koka dem under lock i vatten i 2 minuter. Slå bort vattnet och spola av kött och kastrull, allt för att få en ren och fin buljong i slutändan.

2. Börja om med nytt vatten, en skalad gul lök, lagerblad, svartpeppar och vitlöksklyftor. Låt köttet koka sakta under lock i cirka 1 1/2 timme.

3. Skala den gula löken till grytan, hacka chilin utan kärnor och mellanväggar och skär paprikan i bitar. Fräs lök, chili och paprika med rapsolja. Vänd ned köttet. Tillsätt passerade tomater, 2–3 deciliter buljong från köttkoket samt spiskummin. Låt grytan koka upp, red med majsstärkelse löst i vatten och låt sjuda i 10 minuter. Salta. Servera med ris och om man vill vita bönor i en skål brevid.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning