Riktig chili con carne

Chili con carne på välkokt högrev med handfast kryddning är en perfekt söndagsmiddag. Bild: TT

En chili con carne ska egentligen inte innehålla några bönor. Den ska dessutom vara lagad på helt kött och med rejäl smaksättning.

Chili con carne på riktigt För 4 personer, 2 timmar

800 g högrev av nöt

1 gul lök

1 lagerblad

1 tsk grovkrossad svartpeppar

2 vitlöksklyftor

Till grytan:

500 g passerade tomater

2–3 dl buljong från köttkoket

2 gröna jalapeño

1 gul lök

1 grön paprika

rapsolja

1 tsk mald spiskummin

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

salt

Att äta till:

ris eller kokade vita bönor

bröd

Gör så här:

1. Skär köttet i bitar med 3 centimeters sida. Koka dem under lock i vatten i 2 minuter. Slå bort vattnet och spola av kött och kastrull, allt för att få en ren och fin buljong i slutändan.

2. Börja om med nytt vatten, en skalad gul lök, lagerblad, svartpeppar och vitlöksklyftor. Låt köttet koka sakta under lock i cirka 1 1/2 timme.

3. Skala den gula löken till grytan, hacka chilin utan kärnor och mellanväggar och skär paprikan i bitar. Fräs lök, chili och paprika med rapsolja. Vänd ned köttet. Tillsätt passerade tomater, 2–3 deciliter buljong från köttkoket samt spiskummin. Låt grytan koka upp, red med majsstärkelse löst i vatten och låt sjuda i 10 minuter. Salta. Servera med ris och om man vill vita bönor i en skål brevid.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54