Riksrättsförhör i USA rullar på tv

Den högt uppsatte amerikanske UD-tjänstemannen George Kent och William Taylor, USA:s chargé d'affaires i Ukraina, svär eden inför utfrågningen i representanthuset. Bild: J. Scott Applewhite/TT-AP

Riksrättsutredningen mot president Donald Trump har gått in i en ny fas när tv-sända utfrågningar av vittnen nu har börjat i representanthuset. Först ut är USA:s toppdiplomat i Ukraina och en högt uppsatt amerikansk UM-tjänsteman.

– Jag anser att Förenta staterna inte bör delta i selektiva, politiskt kopplade utredningar eller åtal mot politiska motståndare till de som sitter vid makten, eftersom sådana selektiva handlingar underminerar rättsstaten oavsett land, sade George Kent, som hanterar USA:s hållning gentemot Ukraina vid UM i Washington, under utfrågningen.

Frågan är om Donald Trump begick ett allvarligt brott när han i somras ringde Ukrainas nye president Volodymyr Zelenskyj och bad honom utreda demokraten Joe Bidens son – samtidigt som Vita huset fryst ett militärt biståndspaket till Ukraina.

Vissa anser att det är ett brott mot USA:s stränga vallagar, där det står att det är olagligt att "medvetet begära, acceptera eller ta emot" hjälp eller donationer från någon utländsk medborgare.

Det andra vittnet, William Taylor som är USA:s chargé d'affaires i Ukraina, sade att Trump hade villkorat Ukrainas tillgång till det militära biståndspaketet med att Kiev inleder en utredning av Bidens son.

Den högt uppsatte amerikanske UD-tjänstemannen George Kent och William Taylor, USA:s chargé d'affaires i Ukraina, svär eden inför utfrågningen i representanthuset. Bild: J. Scott Applewhite/TT-AP

"Antal överträdelser"

Både Taylor och Kent finns bland de som tidigare har frågats ut bakom stängda dörrar om försöken att pressa Ukraina.

Demokraten Adam Schiff, som leder utfrågningarna i egenskap av ordförande i representanthusets underrättelseutskott, sade till radiostationen NPR innan utfrågningen började:

– Baserat på vad vittnena har haft att säga hittills finns ett antal överträdelser som potentiellt kan berättiga riksrätt: däribland mutor, inkluderat grova brott och förseelser.

Att be Ukrainas president om "en tjänst", som Trump gjorde, är maffiametoder, enligt Schiff.

Andra anser att presidenten inte gjort något fel. Presidenten å sin sida har kallat Schiff för en "dubbelkorrupt politiker" och "opålitlige Schiff". Han har också avfärdat utredningen som en bluff och en häxjakt.

Trump tittar inte

Innan utfrågningen fortsätter Trump också ifrågasätta vittnenas lojalitet. I inlägg på Twitter gör han gällande att tjänstemännen har politiska motiv bakom sina uppgifter.

De öppna utfrågningarna skapar enorma rubriker i USA där medierna är fulla av guider för nyfikna tittare.

Men Trump själv tittade inte på det tv-sända förhöret. Han satt i stället i möten i Ovala rummet, enligt Vita husets talesperson Stephanie Grisham.

– Han arbetar, säger hon en dryg timme efter att sändningarna började.

Inte Biden

På fredag är det så dags för den tidigare Ukrainaambassadören Marie Yovanovitch att framträda.

Ett skäl till att utfrågningarna hålls framför tv-kamerorna är att det demokratledda representanthuset i slutet av oktober antog en resolution som bland annat förordar mer öppenhet i riksrättsundersökningen. Det skedde efter klagomål från uppretade republikaner som önskar mer transparens och insyn. Men tv-sändningarna spelar också Demokraterna i händerna; om riksrättsanklagelser faktiskt väcks är det viktigt med allmänhetens stöd.

De nya reglerna ger Republikanerna möjlighet att kalla egna vittnen, men sådana måste godkännas av det aktuella utskottets ordförande. Schiff har redan gjort tumme ner för motståndarpartiets önskan att kalla presidentaspiranten Joe Bidens son Hunter Biden och den anonyma visselblåsare som slog larm om Trumps Ukrainasamtal.

Däremot hoppas Demokraterna att Trumps stabschef Mick Mulvaney kommer till Capitolium, vilken han senast på tisdagen klargjorde att han inte kommer att göra.

Den amerikanska kongressen kan avsätta landets president genom ett riksrättsförfarande, om presidenten döms för "förräderi, bestickning eller andra allvarliga brott och förseelser".

Representanthuset, underhuset, kan enligt grundlagen lägga fram formella riksrättsanklagelser mot presidenten. För att godkänna sådana krävs stöd från en enkel majoritet av de 435 ledamöterna.

För att döma och avsätta presidenten krävs sedan att två tredjedelar av senatens 100 ledamöter röstar för det.

Ingen amerikansk president har blivit avsatt på det här sättet, men Bill Clinton (1998) och Andrew Johnson (1868) blev formellt anklagade av representanthuset, innan de friades av senaten. I Richard Nixons fall, efter Watergateskandalen, hade riksrättsprocessen inletts men han avgick 1974, innan den hann bli klar.

Källor: History.com, New York Times, Findlaw.com

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning