Riksdagsutskott säger nej till eutanasilag

Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari

Social- och hälsovårdsutskottet föreslår att medborgarinitiativet om en legalisering av eutanasi inte godkänns. Utskottet förutsätter samtidigt att en arbetsgrupp tillsätts som utreder lagstiftningsbehov för vård i livets slutskede, för palliativ vård och för eutanasi.

Social- och hälsovårdsutskottet föreslår på fredagen att riksdagen förkastar det medborgarinitiativ som föreslår att riksdagen inleder en beredning av en lag som skulle legalisera eutanasi i Finland.

Bakom initiativet står de tidigare riksdagsledamöterna Esko Seppänen, Iiro Viinanen, Henrik Lax, Osmo Soininvaara och Ilkka Taipale.

Utskottet konstaterar i ett pressmeddelande att man förutsätter att regeringen tillsätter en bred expertgrupp med uppgift att utreda behovet av lagstiftning för vård i livets slutskede, palliativ vård och eutanasi.

Denna arbetsgrupp borde bland annat utreda vårdpersonalens situation inom vård i livets slutskede.

Utskottet konstaterar att det finns behov av en bred diskussion och noggranna etiska överväganden i frågor som berör vård i livets slutskede.

Riksdagsledamot Stefan Wallin (SFP) har varit aktiv i frågan om en eutanasilag och han säger att medborgarinitiativet ännu ska behandlas i plenum.

– Det är bra att initiativet får en värdig behandling i stora salen, inte minst eftersom den hade så många undertecknade. I stora salen kan man sedan göra andra förslag. Diskussionen fortsätter, säger Wallin.

Av de sittande riksdagsledamöterna har 119 meddelat att de förespråkar eutanasi i olika kandidattester inför valet.

Utskottets ordförande Krista Kiuru (SDP) säger att utskottet fördjupat sig i ärendet noggrant.

– Det visade sig att det behövs en grundlig utredning kring lagstiftning och etiska aspekter i den här frågan. Utifrån den kan man sedan ta ställning till om det behövs eutanasi i Finland, säger Kiuru.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning