Riksdagsutskott säger nej till eutanasilag

Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari

Social- och hälsovårdsutskottet föreslår att medborgarinitiativet om en legalisering av eutanasi inte godkänns. Utskottet förutsätter samtidigt att en arbetsgrupp tillsätts som utreder lagstiftningsbehov för vård i livets slutskede, för palliativ vård och för eutanasi.

Social- och hälsovårdsutskottet föreslår på fredagen att riksdagen förkastar det medborgarinitiativ som föreslår att riksdagen inleder en beredning av en lag som skulle legalisera eutanasi i Finland.

Bakom initiativet står de tidigare riksdagsledamöterna Esko Seppänen, Iiro Viinanen, Henrik Lax, Osmo Soininvaara och Ilkka Taipale.

Utskottet konstaterar i ett pressmeddelande att man förutsätter att regeringen tillsätter en bred expertgrupp med uppgift att utreda behovet av lagstiftning för vård i livets slutskede, palliativ vård och eutanasi.

Denna arbetsgrupp borde bland annat utreda vårdpersonalens situation inom vård i livets slutskede.

Utskottet konstaterar att det finns behov av en bred diskussion och noggranna etiska överväganden i frågor som berör vård i livets slutskede.

Riksdagsledamot Stefan Wallin (SFP) har varit aktiv i frågan om en eutanasilag och han säger att medborgarinitiativet ännu ska behandlas i plenum.

– Det är bra att initiativet får en värdig behandling i stora salen, inte minst eftersom den hade så många undertecknade. I stora salen kan man sedan göra andra förslag. Diskussionen fortsätter, säger Wallin.

Av de sittande riksdagsledamöterna har 119 meddelat att de förespråkar eutanasi i olika kandidattester inför valet.

Utskottets ordförande Krista Kiuru (SDP) säger att utskottet fördjupat sig i ärendet noggrant.

– Det visade sig att det behövs en grundlig utredning kring lagstiftning och etiska aspekter i den här frågan. Utifrån den kan man sedan ta ställning till om det behövs eutanasi i Finland, säger Kiuru.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning