Teuvo Hakkarainen nöjer sig med bötesdomen – riksdagsgruppen tar upp fallet om en månad

Teuvo Hakkarainen döms till böter för hets mot folkgrupp. Han accepterar tingsrättens dom, men kallar processen för en häxjakt. Bild: Lehtikuva / Tommi Anttonen

Riksdagsledamoten Teuvo Hakkarainen har dömts till böter för hets mot folkgrupp. Sannfinländarnas riksdagsgrupp ska behandla Hakkarainens öde i februari.

Mellersta Finlands tingsrätt har dömt riksdagsledamoten Teuvo Hakkarainen (Sannf) till böter för hets mot folkgrupp i ett inlägg på Facebook i somras. Hakkarainen ska böta 1 160 euro. Han ska också se till att inlägget raderas.

Det var efter terrordådet i Nice i juli som Hakkarainen bland annat skrev att "alla muslimer är inte terrorister, men alla terrorister är muslimer".

Försvaret bestred åtalet. Hakkarainen hänvisade bland annat till att han inte förstod att han gjorde sig skyldig till brott. Han ska inte ha känt till den aktuella lagparagrafen.

Tidningen Kaleva skriver att Hakkarainen drar ett streck över episoden.

– Jag överklagar inte domen. Jag ska betala böterna och gå vidare, jag vill inte ha en ny rättsbehandling, säger han.

Sannfinländarnas riksdagsgrupp lovar ta upp frågan om Hakkarainen strax efter riksdagens jullov som pågår in i februari.

– Det är självklart en allvarlig sak att en gruppmedlems döms i rätten, och vi ska behandla frågan i gruppen, säger gruppordföranden Sampo Terho i ett pressmeddelande.

Han vill inte spekulera i vilka de politiska konsekvenserna blir för Hakkarainen.

– Det informerar vi om den 2 februari, efter vårt första gruppmöte, säger Terho.

Teuvo Hakkarainen betecknade rättsprocessen mot honom som en "häxjakt och fjanteri" när behandlingen började på onsdagsmorgonen. Han infann sig inte i rätten när domen avkunnades på eftermiddagen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning