Riksdagsledamot kräver metalldetektorer vid fartygsterminaler – "Lätt att bära vapen ombord"

Riskfaktorerna måste upptäckas redan i hamnen, anser riksdagsledamoten Ville Tavio (Sannf). Bild: HBL-Arkiv/Niklas Tallqvist

Sannfinländarnas riksdagsledamot Ville Tavio kräver att samma rigorösa säkerhetskontroll som i dag tillämpas på flygplatser nu också ska införas i landets fartygsterminaler.

– De kryssningsfartyg som går till Sverige och Estland är alltför sårbara och utsatta. Det är förhållandevis lätt att transportera vapen ombord. Som det nu är kan passagerarna ta sig ombord på fartyget utan att passera någon systematisk säkerhetskontroll, säger riksdagsledamot Ville Tavio (Sannf) i ett pressmeddelande.

Tavio påtalade den bristfälliga säkerhetskontrollen ombord på passagerarfartygen i riksdagens plenum på tisdagen och krävde att inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) vidtar åtgärder.

– Polisen har svårt att ingripa snabbt då fartyget är på öppet hav. Det gäller att upptäcka riskfaktorerna redan i hamnen, säger Tavio.

Riksdagsledamot Ville Tavio är den sannfinländska riksdagsgruppens vice ordförande. Tavio är jurist till utbildningen. Han blev invald i riksdagen 2015 med 6 847 röster från Egentliga Finlands valkrets.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning