Riksdagsledamot Hakkarainen åtalas för spridning av hatprat

Bild: Antti Aimo-Koivisto

Den biträdande statsåklagaren väcker åtal mot Teuvo Hakkarainen (Sannf.) för hets mot folkgrupp.

Hakkarainen misstänks ha gjort sig skyldig till brott genom att publicera en text om islam på sitt Facebook-konto. Där hotar och förolämpar han enligt åklagaren en folkgrupp utgående från deras religion, det vill säga islam.

Åklagaren anser att inte ens en riksdagsledamots yttrandefrihet ger rätt till sådan hatretorik.

Hakkarainen bestrider att han har gjort sig skyldig till något brott.

Hakkarainen: Allvarlig sak

– Det är en allvarlig sak att tröskeln för att väcka åtal har överskridits. Jag litar på det finländska rättsväsendet. Beslutet kommer i sinom tid, säger Hakkarainen i ett pressmeddelande.

Hakkarainen skrev på sitt Facebook-konto i juli efter terrordådet i Nice att "alla muslimer är inte terrorister, men alla terrorister är muslimer".

Han säger att han blev chockad av terrordådet.

– Mitt ordval beskriver mina känslor då. Europa hade drabbats av en rad förskräckliga terrordåd. Min avsikt var inte att hetsa någon mot någon folkgrupp.

I pressmeddelandet heter det att Hakkarainen och ordföranden för Sannfinländarnas riksdagsgrupp Sampo Terho har diskuterat åtalet per telefon i dag.

– Som grupp väntar vi nu på slutet på den officiella rättsprocessen, vi behandlar frågan när vi får slutresultatet. I en rättsstat är alla oskyldiga tills annat har bevisats, säger Terho i pressmeddelandet.

Åtalet kommer att behandlas i Mellersta Finlands tingsrätt. 

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03