Riksdagsledamot Anna Kontula greps i Israel – försökte ordna demonstration på gränsen till Gaza

Vänsterförbundets riksdagsledamot Anna Kontula greps på måndagen av israelisk polis. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Kontula kräver att Finland slutar köpa vapen av israeliska företag.

Vänsterförbundets riksdagsledamot Anna Kontula greps på måndagen av israelisk polis efter att ha försökt ordna en demonstration på gränsen till Gaza. Det uppger hennes gruppassistent Taneli Hämäläinen i ett pressmeddelande.

Vid gripandet var Kontula tillsammans med en internationell aktivistgrupp. Med demonstrationen försökte gruppen uppmärksamma den svåra situationen i Gaza. Kontula ville även synliggöra hur Finlands vapenhandel med israeliska företag stöder människorättsbrott i Gaza.

Helsingin Sanomat skriver att Kontulas avsikt var att ta sig över gränsen till Gaza.

Kontula släpptes på måndagskvällen efter att ha hållits gripen i över tio timmar. Hon befinner sig för tillfället i Jerusalem.

Vänsterförbundets ordförande och Finlands undervisningsminister Li Andersson kommenterade situationen på Twitter. Enligt Andersson är Kontulas agerande i linje med Vänsterförbundets värderingar.

Andersson skriver att Vänsterförbundet arbetar för att motverka Finlands vapenhandel med Israel. Även Paavo Arhinmäki, ordförande för Vänsterförbundets riksdagsgrupp, skriver på Twitter att Kontula agerat enligt partiets principer.

Arhinmäki anser att Finland varken borde köpa vapen från Israel eller sälja vapen till landet.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning