Riksdagsledamot Anna Kontula greps i Israel – försökte ordna demonstration på gränsen till Gaza

Vänsterförbundets riksdagsledamot Anna Kontula greps på måndagen av israelisk polis. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Kontula kräver att Finland slutar köpa vapen av israeliska företag.

Vänsterförbundets riksdagsledamot Anna Kontula greps på måndagen av israelisk polis efter att ha försökt ordna en demonstration på gränsen till Gaza. Det uppger hennes gruppassistent Taneli Hämäläinen i ett pressmeddelande.

Vid gripandet var Kontula tillsammans med en internationell aktivistgrupp. Med demonstrationen försökte gruppen uppmärksamma den svåra situationen i Gaza. Kontula ville även synliggöra hur Finlands vapenhandel med israeliska företag stöder människorättsbrott i Gaza.

Helsingin Sanomat skriver att Kontulas avsikt var att ta sig över gränsen till Gaza.

Kontula släpptes på måndagskvällen efter att ha hållits gripen i över tio timmar. Hon befinner sig för tillfället i Jerusalem.

Vänsterförbundets ordförande och Finlands undervisningsminister Li Andersson kommenterade situationen på Twitter. Enligt Andersson är Kontulas agerande i linje med Vänsterförbundets värderingar.

Andersson skriver att Vänsterförbundet arbetar för att motverka Finlands vapenhandel med Israel. Även Paavo Arhinmäki, ordförande för Vänsterförbundets riksdagsgrupp, skriver på Twitter att Kontula agerat enligt partiets principer.

Arhinmäki anser att Finland varken borde köpa vapen från Israel eller sälja vapen till landet.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning