Riksdagsdebatten om EU:s återhämtningsfond fortsätter under kvällen

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho säger att det är tråkigt att medier antytt att hans parti vill fördröja beslutsfattandet genom att fortsätta debattera i plenisalen. Arkivbild. Bild: SPT

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho säger att den utdragna debatten om EU:s återhämtningsfond inte handlar om att fördröja beslutsfattandet, utan om att sköta sitt jobb som riksdagsledamot.

Du kan följa debatten här.

Riksdagens debatt om EU:s gemensamma återhämtningsfond på 750 miljarder euro har ännu inte fått ett slut.

För tillfället är det ett uppehåll på grund av grundlagsutskottets möte, men debatten återupptogs klockan 20 på torsdagskvällen.

I stort sätt är det endast Sannfinländare som gör framträdanden under kvällens debatt. Genomgående är partiet negativt inställt till återhämtningsfonden.

Debatten inleddes i tisdags. Ursprungligen var det tänkt att riksdagen skulle diskutera återhämtningsfonden på tisdagen, och sedan rösta om den på onsdagen.

Efter närapå 15 timmar pausades debatten kring halv 5 på onsdagsmorgonen. Redan innan den återupptogs på onsdagseftermiddagen meddelade riksdagens talman Anu Vehviläinen (C) att omröstningen sannolikt skjuts upp på grund av att så många ledamöter ännu hade anföranden att komma med.

Under nattens gång har det varit främst sannfinländska riksdagsledamöter som befunnit sig i plenisalen, och debatten kommer att pågå så länge ledamöter ber om att få komma till tals.

"Vi sköter vårt jobb"

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho säger att debatten får ta den tid den kräver.

Halla-aho säger att det känns tråkigt att speciellt medier har antytt att Sannfinländarna vill fördröja beslutsfattandet genom att fortsätta hålla i gång debatten.

– Det är riksdagsledamöternas jobb att grundligt diskutera och debattera frågor som är viktiga för landet. I vår finländska demokrati fungerar samhället så att regeringen kommer med förslag som riksdagen sedan ska behandla, säger han.

Han vill inte uttala sig för övriga ledamöters del, men säger att han själv är redo att diskutera ett gott tag.

– Jag är för tillfället vald till riksdagsledamot fram till 2023, och jag är redo att sköta mitt jobb och diskutera till dess om det så behövs.

Halla-aho säger att det är synd att inte flera partiers ledamöter och speciellt att inte ministrarna i högre grad befunnit sig i plenisalen för att diskutera frågan.

"Fel att koppla fonden med budgeten"

Sannfinländarna framstår som det parti som kraftigast motsatt sig återhämtningsfonden. Också Kristdemokraterna har entydigt meddelat att partiet kommer att rösta mot fonden.

Halla-aho säger att partiets kraftiga motstånd beror på att man anser att fonden är ett steg mot en skatteunion, och den bryter mot unionens egna grundregler.

Kristdemokraterna har upprepade gånger kritiserat återhämtningsfonden för att den kopplas samman med EU:s budget för de kommande sju åren.

– Vi håller fullständigt med Kristdemokraterna om att dessa två inte borde ha länkats samman. Kopplingen mellan dem bryter mot EU:s grundprincip om att budgeten inte får byggas upp på skulder, säger Halla-aho.

Då riksdagen slutligen röstar om återhämtningsfonden kommer man indirekt samtidigt att rösta om man kan godkänna unionens sjuårsbudget.

Finansminister Matti Vanhanen (C) har tidigare under debattens gång motiverat orsaken till att budgeten och återhämtningsfonden är sammanlänkade. Enligt Vanhanen måste kopplingen finnas eftersom budgeten delvis innehåller pengar som ska komma från fonden.

Halla-aho anser att EU gjort ett medvetet val att sammankoppla fonden och budgeten i ett försök att höja tröskeln för att medlemsländer ska säga nej till återhämtningsfonden.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning