Riksdagens interna utredning bekräftar – säkerhetsdirektören läckte ut videoklippet där Juha Sipilä attackeras

Riksdagen har utrett hur ett videoklipp från en övervakningskamera hamnade hos medierna. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Riksdagens generalsekreterare Maija-Leena Paavola säger att det handlar om en ovanlig men inte godtagbar händelse då videoklipp från en av riksdagens övervakningskameror läckt ut i offentligheten.

Riksdagen har blivit klar med sin utredning kring hur videoklippet från en övervakningskamera kan ha hamnat hos medierna i samband med händelsen då riksdagsledamot Juha Sipilä (C) blev anfallen i januari.

Riksdagen konstaterar i utredningen att material från övervakningskameror i princip ska hemlighållas.

I samband med utredningen har riksdagens säkerhetsdirektör Jukka Savola själv i en egen utredning medgett att videoklippet läckte ut via honom.

Savola redogör i sin utredning för flera orsaker till att han valde att lämna över videoklippet då medier kontaktade honom. Enligt Savola har han i enlighet med offentlighetslagen rätt att besluta om hur och ifall material lämnas ut som normalt ska hemlighållas.

Bland de orsaker han nämner finns exempelvis att han inte ansåg att överlämnandet på något vis kunde äventyra riksdagens säkerhet. Videoklippet kunde enligt Savola inte heller på något vis kränka någons integritet.

Dessutom ansåg Savola att offentliggörandet av videoklippen skulle lugna ner dem som eventuellt trodde att fallet handlade om en attack mot hela demokratin eller riksdagen.

"Inte godtagbart"

Riksdagens generalsekreterare Maija-Leena Paavola säger att händelsen är mycket ovanlig.

– Det är väldigt ovanligt att sådant här sker, men ändå inte godtagbart, säger hon.

Enligt henne råder inom riksdagen god vetskap om vilka uppgifter som får lämnas ut och vilka som ska stanna innanför Riksdagshusets väggar.

Riksdagens kanslikommission kommer att sammanträda inom snar framtid för att diskutera det inträffade.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning