Riksdagens grälsjuka social- och hälsovårdsutskott återtar arbetet – nu gäller det att slå fast tidtabellen för det fortsatta arbetet

Social- och hälsovårdsutskottet.Bild: SPT/Ari Sundberg

På måndag klockan 10 sammanträder riksdagens social- och hälsovårdsutskott för första gången efter torsdagens kaosartade möte som slutade i gräl om tidtabellerna för utskottets arbete.

Social- och hälsovårdsutskottets sista möte innan midsommaren hölls i torsdags. Mötet slutade i ett gräl som väckte stor uppmärksamhet i offentligheten. Utskottet lyckades då inte enas om tidtabellen för det fortsatta arbetet.

Medan regeringspartierna vill skynda på arbetet genom att förlänga utskottets arbetsperiod under sommarmånaderna vill oppositionspartierna att man ska ta sommaruppehåll på samma sätt som den övriga riksdagen. Som viktigaste motiv till det hänvisar oppositionen till att riksdagens tjänstemän måste få ha sina semestrar enligt lag och avtal.

Utskottets ordförande Krista Kiuru (SDP) har framfört en önskan till riksdagens presidium om att få hjälp med den inflammerade tidtabellsfrågan. Riksdagens presidium möts under måndagen strax innan plenum som börjar klockan 12.

Utskottet behandlar för tillfället förslaget till lag om valfrihet i vården, den sista stora delen av regeringens vård- och landskapsreform. En utdragen behandling riskerar att förskjuta hela reformen befarar man inom regeringspartiernas riksdagsgrupper.

Tidtabellerna för när vårdreformens olika delar ska börja gälla har redan justerats vid flera tillfällen, senast den 18 juni då regeringen meddelade att införandet av valfrihet i vården ska skjutas fram till 2022.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00