Riksdagens fortsatte maratondebatten om återhämtningsfonden – oklart när omröstningen sker

Riksdagen fortsatte debattera EU:s återhämtningsfond på onsdagseftermiddagen. Bild: Catariina Salo/SPT

Efter tisdagens närapå 15 timmar långa debatt tog riksdagen paus, och fortsatte sedan debattera EU:s gemensamma återhämtningsfond på onsdagseftermiddagen. Fortfarande går åsikterna kraftigt isär i plenisalen.

Den slutliga omröstningen om EU:s gemensamma återhämtningsfond i riksdagen skjuts sannolikt upp.

Ursprungligen skulle riksdagen debattera om Finland kan godkänna fonden på 750 miljarder euro på tisdagen och sedan rösta i frågan på onsdagen.

Tisdagens debatt pågick i över ett halvt dygn, och trots det hade långt ifrån alla ledamöter som ville fått komma till tals. På onsdagseftermiddagen startade därför en ny debatt i plenisalen, och riksdagens talman Anu Vehviläinen (C) bekräftade redan på förhand att den slutliga omröstningen sannolikt skjuts upp.

Även under den andra debattdagen var frågorna många om huruvida återhämtningsfonden verkligen är en engångsföreteelse eller inte. Såväl Sannfinländarna som Kristdemokraterna är skeptiska till det.

Fortsatt kritik från oppositionshåll

En kort stund in i debatten meddelade Sannfinländarnas Jari Koskela att partiet står fast vid sin åsikt: man kommer inte att godkänna paketet. Partiet anser att återhämtningsfonden skulle innebära ett steg mot en förbundsstat.

Kristdemokraterna håller också fast vid att fonden inte borde bli verklighet. KD:s Päivi Räsänen sade att partiet från första början har ansett att återhämtningsfonden och unionens budget för de kommande sju åren borde ha hållits åtskilda.

Indirekt röstar riksdagen också om unionens sjuåriga budget då omröstningen slutligen sker, eftersom budgeten är sammankopplad med återhämtningsfonden.

Statsministerns frånvaro debatterades

Från sannfinländskt håll hördes även kritik på grund av att statsminister Sanna Marin (SDP) inte närvarade under tisdagens debatt. Marin deltog i ett EU-toppmöte i Portugal förra veckan och valde därför att sitta i karantän som en försiktighetsåtgärd.

– Statsministern kan inte ha en ställföreträdare i de möten som ordnades förra veckan och därför deltog jag i dem. Efter mötena följde jag de anvisningar som Institutet för hälsa och välfärd kommit med, sade Marin.

Ledamöter från andra partier kritiserade i stället sannfinländarnas uttalande. Bland annat ifrågasatte flera ledamöter hur det skulle se ut om landets statsminister väljer att bryta de anvisningar som man samtidigt uppmanar medborgarna att följa.

EU:s ekonomi växer långsamt

Regeringspartierna fortsatte även under den andra debattdagen att enat framhålla att återhämtningsfonden behövs.

Finansminister Matti Vanhanen (C) sade att EU:s ekonomi behöver återhämta sig. För tillfället förutspås ekonomin globalt växa med 6 procent det här året, medan EU:s ekonomi endast växer med drygt 4 procent.

– Vi kommer att släpa efter den globala ekonomiska utvecklingen ännu mer om vi nu slopar den gemensamma återhämtningen i EU.

Finansminister Matti Vanhanen sade att EU:s ekonomi släpar efter globalt. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen (SDP) sade att Finland också bör minnas att man inte fattar sitt slutliga beslut i ett tomrum.

– Vi fattar självklart vårt beslut som ett självständigt land, men vi måste också förstå att det uppstår konkreta följder av beslutet. Vårt beslut påverkar inte bara oss utan också alla andra i detta samarbete. Dessutom har vårt beslut inverkan på hur stormakter i framtiden ser på såväl Finlands som unionens handlingskraft.

Grundlagsutskottets ordförande Antti Rinne (SDP) bekräftade också att grundlagsutskottet på djupet har gått igenom vad återhämtningsfonden skulle innebära för Finland.

Han slog samtidigt ner Sannfinländarnas oro om att återhämtningsfonden skulle föra Finlands beskattningsrätt i oönskad riktning.

– Som finansministern här tydligt konstaterade i går så för detta paket inte Finlands beskattningsrätt i någon riktning. Det kan också jag konstatera. Paketet leder inte till att Finland förlorar av sin beskattningsrätt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning