Riksdagens första cannabisdiskussion blev kort – ansvariga ministrar var inte på plats

Riksdagen inledde behandlingen av medborgarinitiativet som vill avkriminalisera cannabisanvändning på torsdagen. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Åsikterna om att avkriminalisera cannabis går isär i riksdagen.

Riksdagen inledde på torsdagen behandlingen av medborgarinitiativet som vill slopa straffen för användning av cannabis.

Vänsterförbundets Veronika Honkasalo inledde diskussionen i plenisalen med att framföra sitt stöd för initiativet. Honkasalo efterfrågade en mer faktabaserad diskussion om frågan i stället för att enbart vara rädd för drogerna och stämpla droganvändare.

– Det är ett faktum att cannabisanvändningen har ökat i vårt land. Vi kan inte bara sluta våra ögon och tänka att ett totalförbud mot droger leder till att ingenting händer på drogfronten, sade Honkasalo.

– Kriminalisering och kontroll är inte de bästa metoderna för att förebygga skadorna kring droganvändning.

Vänsterförbundets Veronika Honkasalo gav sitt stöd till medborgarinitiativet som vill avkriminalisera användningen av cannabis. Arkivbild. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Åsikterna i riksdagen gick ändå isär. Sannfinländarnas Mari Rantanen ser inte en avkriminalisering som ett bra alternativ.

– Initiativet motiveras med att den nuvarande narkotikapolitiken inte har minskat på skadorna och att en kontrollerad avkriminalisering skulle minska på brottsligheten. Jag ser det helt tvärtom, sade Rantanen.

– Samhällets uppgift är att sträva efter att droganvändningen minskar. Utgångspunkten måste vara att ingen ska börja använda droger, och att de som redan använder ska sluta.

Efter en kort diskussion i plenisalen föreslog Samlingspartiets Marko Kilpi att diskussionen fortsätter vid ett senare tillfälle.

– Jag ser det som väldigt ovanligt att varken inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) eller justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) är på plats. Det här är en så pass allvarlig fråga att den kräver bådas närvaro.

Kilpis förslag fick understöd och diskussionen bordlades.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning