Riksdagen vill få slut på sexuella trakasserier – attitydförändringen har börjat

Tuula Haatainen. Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Riksdagens aktualitetsdebatt om metoo-kampanjen och sexuella trakasserier var nästan förvånande livlig. Alla som uttalade sig fördömde trakasserierna och föreslog hur de ska åtgärdas.

Riksdagens aktualitetsdebatt ordnades under plenum på tisdagen. Föreslaget till debatten kom från SDP:s riksdagsledamot och presidentkandidat Tuula Haatainen, som fick inleda diskussionen med ett anförande. I sitt anförande lyfte Haatainen upp det omfattande problemet med sexuella trakasserier som kommit fram i samband med metoo- och dammenbrister-kampanjerna.

– Dammenbrister-kampanjen visade på ett brutalt sätt hur omfattande och strukturellt problemet med sexuella trakasserier är i Finland. Jag vill tacka Dammenbrister och alla modiga kvinnor som brutit tystnadens kultur, säger Haatainen.

Haatainen fick bara medhåll av regeringen. Familje- och omsorgsminister Annika Saarikko (C) tycker att det är bra att diskussionen om sexuella trakasserier har kommit till Finland.

– Många arbetsplatser har redan meddelat att de inte tolererar sexuella trakasserier och det är ett viktigt steg för att bli kvitt dem. För hela regeringens del kan jag säga att vi tar sexuella trakasserier på största allvar. Sexuella trakasserier är alltid fel och aldrig motiverade, säger Saarikko.

Justitieminister Antti Häkkänen (Saml) konstaterade att sexuella trakasserier varit ett problem redan länge, men att omfattningen utan tvivel kommit som en överraskning för många. Han påpekade även att det redan i dag finns lagstiftning som gör det möjligt att ingripa i trakasserierna på juridisk väg.

– Men jag tror att det bästa är att vi sköter det här problemet med hjälp av en bred folkrörelse, det här är inte bara i riksdagens händer. I sista hand är det varje enskild individs ansvar att inte trakassera, eller låta bli att ingripa när man bevittnar trakasserier, säger Häkkänen.

Dags att bryta tystnadens kultur

Riksdagsledamöterna tog upp siffror, konkreta lösningsförslag och hjärtskärande berättelser om trakasserier i sina anföranden. Saara-Sofia Sirén (Saml) pratade om hur Metoo-kampanjen har berört tusentals kvinnor som upplevt sexuella trakasserier.

– Ingen ska tvingas vara rädd för fysiskt eller psykiskt våld. Metoo har gjort det här fenomenet synligt, det är inte fråga om enskilda fall. Problemet med sexuella trakasserier är verkligt och nu måste vi diskutera vad det beror på och hur vi kan lösa det, säger Sirén.

Simon Elo (Blå) ansåg som justitieministern att lagstiftningen gällande sexuella trakasserier redan är i ordning och att lösningen handlar om attityder. Därtill lyfte han fram de kvinnliga beväringar som tvingats möta sexuella trakasserier i Försvarsmakten och hoppades på en ändring i deras situation.

– Men jag vill också tacka de modiga män och kvinnor som vågat dela med sig av sina upplevelser. Blå framtid tycker att det här är en viktig diskussion, säger Elo.

Li Andersson (VF) berättade att hon varit medlem i flera Facebook-grupper där kvinnor pratat om sina erfarenheter av sexuella trakasserier. Det som slagit henne mest är hur förövarna för det mesta är helt vanliga män – vänner, släktingar och kolleger.

– Det har pratats om vikten att bryta tystnadens kultur. Efter den här kampanjen får ingen tro att den kan komma undan med sexuella trakasserier. Vi som är beslutsfattare har ett speciellt ansvar att se till att trakasserierna upphör. Därtill stöder jag en ändring av lagen om sexualbrott så att sex utan samtycke räknas som våldtäkt, säger Andersson.

För Anna-Maja Henriksson (SFP) handlar Metoo- och Dammenbristerna-kampanjerna om att förändra världen. I samband med Dammenbrister-kampanjen berättade över 6 000 finlandssvenska kvinnor om sina erfarenheter av sexuella trakasserier.

– Nu är det upp till oss i riksdagen att visa att den här frågan är viktig, att vi härefter respekterar varandra som individer oberoende av ålder, kön och etnisk bakgrund. SFP säger nej till alla former av trakasserier. Jag vill också tacka alla dem som varit med och vågat berätta om vad de upplevt. Det är hjärtskärande berättelser och de berörde mig djupt, säger Henriksson.

Finland säger nej till trakasserier

Med tanke på ämnet var det intressant att se hur både män och kvinnor deltog i debatten. I Sveriges riksdag väckte en dylik diskussion på måndagen knappt något intresse hos ledamöterna i allmänheten och männen i synnerhet. Av 349 ledamöter kom endast 18 på plats, varav 15 var kvinnor.

I Finland var det långt ifrån alla intresserade som fick taltur. En av dem som hann uttala sig var Ville Niinistö (Gröna). Han tog upp de strukturella problemen som ligger i grunden av trakasserierna.

– En stor del av de sexuella trakasserierna är strukturella och drabbar kvinnor. Äldre män utnyttjar sin makt för att komma åt yngre kvinnor. Det här måste ta slut, säger Niinistö.

Mot slutet av diskussionen, som pågick i en och en halv timme, blev det regeringens tur att svara på sådana frågor som kommit upp under debatten. Statsminister Juha Sipilä (C) var inte på plats, men vikarierades av finansminister Petteri Orpo (Saml).

– Sexuella trakasserier är ett viktigt, omfattande och allvarligt problem. I Finland har vi nolltolerans mot sexuella trakasserier, de är förbjudna enligt lagen, men lagstiftning räcker bara så långt. För att åtgärda det här problemet måste vi utgå från oss själva, fundera på vårt beteende, men också ingripa när vi bevittnar sexuella trakasserier. Vi bör visa att Finland inte tillåter sexuella trakasserier, säger Orpo.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning