Cyberattack mot riksdagen utreds som spionage

Riksdagen utsattes för en cyberattack under hösten 2020. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Riksdagen utsattes för en cyberattack under hösten. Centralkriminalpolisen misstänker att syftet med attacken kan ha varit att spionera för en annan stat eller att skada Finland.

Riksdagsinformationen tillkännagav på måndagen att riksdagen utsattes för en cyberattack under hösten. Riksdagens tekniska övervakning upptäckte attacken.

Som en följd av attacken äventyrades datasäkerheten för en del e-postkonton, bland dem e-postkonton som tillhör ett antal riksdagsledamöter.

"Cyberattacken mot riksdagen är ett allvarligt hot mot vår demokrati och det finländska samhället. Vi godkänner inte fientlig cyberverksamhet, oberoende av om den kommer från ett statligt eller icke-statligt håll", säger riksdagens talman Anu Vehviläinen (C) i ett uttalande.

"Vi bör med alla till buds stående medel ta hand om såväl den offentliga som den privata sektorns informationssäkerhet på hög nivå. För att stärka cybersäkerheten behövs nationella åtgärder samt aktivt samarbete såväl inom EU som internationellt", fortsätter Vehviläinen.

Centralkriminalpolisen (CKP) utreder fallet, och riksdagen kommenterar inte fallet utförligare med hänsyn till utredningen. CKP uppger i ett pressmeddelande att man inledde förundersökningen under senhösten. För närvarande utreds fallet som grovt dataintrång och spionage. Det är alltjämt oklart vem eller vilka som ligger bakom attacken.

"Gärningen har inte varit slumpmässig eller ett misstag. I det här skedet ser ett alternativ ut att vara att okända gärningspersoner genom cyberattacken har kunnat skaffa fram uppgifter antingen till fördel för en annan stat eller med syftet att skada Finland", säger kriminalöverkommissarie Tero Muurman vid CKP.

Muurman bekräftar att flera personer blivit utsatta för attacken, men exakt hur många det handlar om kan han i det här skedet av undersökningen inte avslöja.

CKP utreder fallet i samarbete med bland annat både Skyddspolisen och internationella polismyndigheter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning