Riksdagen ska få rösta om Soinis förtroende – "Upp till bevis för de progressiva kvinnorna"

Fyra oppositionspartier föreslår misstroende för utrikesminister Timo Soini (Blå).Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Oppositionspartierna SDP, SFP, VF och De gröna föreslår misstroende för utrikesminister Timo Soini (Blå) på grund av hans ställningstaganden mot abort.

Utrikesminister Timo Soini (Blå) väckte i våras uppmärksamhet då han under en tjänsteresa i Kanada passade på att delta i en demonstration mot abort, utanför det officiella programmet. I sin blogg har han också uttryckt sin besvikelse över den irländska folkomröstningen om att tillåta abort, och jublat över den argentinska senatens beslut om att inte göra det.

Soinis inställning till abort har länge varit känd, men då han uttrycker sin åsikt som Finlands utrikesminister är det en annan sak och kritiken har inte låtit vänta på sig.

I mitten av augusti aviserade Socialdemokraterna en interpellation med anledning av att Soini fört fram ståndpunkter i strid med Finlands utrikespolitiska linje. Men då oppositionspartierna på fredagen möttes för att diskutera saken beslutade de att i stället föreslå misstroende för utrikesministern i samband med budgetbehandlingen om en dryg vecka.

– På det viset kan vi rikta misstroendet mot just utrikesministern. Vi tror att majoriteten av riksdagsledamöterna är för kvinnors rättigheter, och att de här rättigheterna ska vara en central del av utrikespolitiken. En omröstning ger en bra möjlighet också för ledamöter i regeringspartierna att rösta för kvinnors rättigheter utan att för den skull behöva rösta för att fälla hela regeringen, säger Antti Lindtman, ordförande för socialdemokratiska riksdagsgruppen.

Kommer ni att fälla utrikesministern då?

– Utgångspunkten är att vi inte godkänner den här verksamheten. Nu får var och en överväga om det är rätt att utrikesministern sätter sig emot kvinnors rättigheter. SDP:s, SFP:s, De grönas och Vänsterförbundets åsikt är klar, nu får vi se hur det är med de andra, säger Lindtman.

Soinis ställningstaganden har fått rikligt med kritik, också inom de egna regeringsleden. Till exempel ministerkollegerna Annika Saarikko (C) och Anne-Mari Virolainen (Saml) hör till de ministrar som kraftfullt tagit avstånd från Soinis ställningstaganden.

– Nu är det upp till bevis för de progressiva kvinnorna i Samlingspartiet och Centern, formulerar Lindtman.

Mot Finlands intressen

De övriga oppositionspartierna förutom Sannfinländarna och Kristdemokraterna ställer sig också bakom misstroendet.

– Det är jätteproblematiskt att utrikesministern driver en linje som står i strid med Finlands officiella utrikespolitiska linje. Det är inte förenligt med Finlands intressen att utrikesministern på sin fritid uttrycker en annan syn än som utrikesminister. Vi är besvikna både på utrikesministern och på hela regeringen och statsministern som inte tagit i den här saken på ett tillräckligt kraftfullt sätt, säger Thomas Blomqvist, ordförande för svenska riksdagsgruppen.

Också De gröna tycker att regeringen som helhet varit flat då det gäller utrikesministerns ställningstaganden i abortfrågan.

– Det är klart att man som privatperson får tycka vad man vill, men som minister och speciellt då man representerar Finland på tjänsteresor måste man representera Finlands linje. Redan i våras diskuterades den här saken, men på sommaren upprepade Soini sitt ställningstagande. Utrikesministern har fortsatt med sina ställningstaganden trots att han som utrikesminister ska föra fram Finlands officiella linje, säger Krista Mikkonen, ordförande för De grönas riksdagsgrupp.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00