Jourförslaget går vidare – skickas inte tillbaka till grundlagsutskottet

I går röstade social- och hälsovårdsutskottet för att inte ge Vasa centralsjukhus omfattande jour. Bild: Lehtikuva/Johannes Tervo

Social- och hälsovårdsutskottets förslag om sjukhusjourer skickas inte tillbaka till grundlagsutskottet. Riksdagen röstade omkull SFP:s förslag med rösterna 94–65.

Utskottet har föreslagit att Vasa centralsjukhus inte får ha omfattande jour. Utskottet röstade i går med rösterna 8–7 för att inte ge Vasa omfattande jour. Enligt förslaget ska i stället Seinäjoki centralsjukhus ge vård även på svenska.

Förslaget fick stark kritik från alla oppositionspartier när saken debatterades i riksdagen i går. Jourreformen kallades för en "fars" och en "tragedi" och kritiken gällde både regeringens brådska med jourreformen och den bristfälliga beredningen som inte tar hänsyn till grundläggande språkliga rättigheter.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning