Riksdagen gav regeringen sitt förtroende

Statsminister Antti Rinnes regeringsprogram godkändes i riksdagen på torsdagen. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Riksdagen har gett regeringen sitt förtroende med rösterna 113 för och 75 mot.

Alla regeringspartier och Hjallis Harkimos Liike Nyt-rörelse röstade för att ge regeringen sitt förtroende. Från oppositionspartierna var det endast Samlingspartiets Sofia Vikman som röstade för regeringens förtroende.

Elva ledamöter var frånvarande: Eva Biaudet (SFP), Timo Harakka (SDP), Laura Huhtasaari (Sannf), Pia Kauma (Saml), Antero Laukkanen (KD), Mika Lintilä (C), Leena Meri (Sannf), Aino-Kaisa Pekonen (VF), Mika Raatikainen (Sannf), Mari Rantanen (Sannf) och Hussein Taee (SDP).

Antti Rinnes (SDP) regeringsprogram har debatterats i riksdagen i två dagar. Tre förslag om misstroende mot regeringen kom in, ett av Kristdemokraternas Sari Essayah, ett av Samlingspartiets Petteri Orpo och ett av Sannfinländarnas Ville Tavio.

Oppositionspartierna har bland annat kritiserat den nya regeringens finanspolitik. Orpo har sagt att det finns mycket bra i programmet men det står på en svajig ekonomisk grund.

Till regeringsprogrammets försvar har höjts röster om att utbildningen kommer att få stora satsningar och att föräldraledigheten ska göras mer jämställd.

Regeringsprogrammet har förhandlats fram av Socialdemokraterna, Centern, Svenska folkpartiet, De gröna och Vänsterförbundet.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning