Finland har nu världens yngsta statsminister – "Genom våra handlingar kan förtroendet byggas upp igen"

Sanna Marin är Finlands nya statsminister. Bild: Niklas Tallqvist

President Sauli Niinistö har utnämnt Finlands 76:e regering, regeringen Marin.

Närmare åtta månader efter vårens riksdagsval har Finland fått sin andra regering för denna valperiod. Riksdagen godkände på tisdagen Sanna Marin (SDP) som statsminister. 99 riksdagsledamöter röstade för Marin, medan 70 röstade emot.

Därefter kunde president Sauli Niinistö godkänna tidigare statsminister Antti Rinnes (SDP) avgång och samtidigt utnämna den nya regeringen, regeringen Marin.

Finland har fått sin 76:e regering och samtidigt har landet nu världens yngsta statsminister. Marin är 34 år gammal. Tidigare var Ukrainas premiärminister, 35-årige Oleksij Honcharuk den yngsta i världen på motsvarande post.

Utländska medier har uppmärksammat Marins unga ålder stort. Själv har hon inte hunnit följa med rapporteringen.

– Mina egna tankar har varit vid de praktiska arrangemangen denna vecka och därför har jag inte i så hög grad följt mediernas rapportering, varken här i Finland eller utomlands, säger Marin.

Utmaningar väntar genast

Den nya regeringen har stora frågor att direkt ta tag i. Att bygga upp förtroendet såväl för varandra som från oppositionspartierna kan bli en krävande uppgift.

Förra veckan meddelade oppositionspartiet Sannfinländarna att de förlorat sitt förtroende för utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna). Sannfinländarna sade då att de tänker framföra en interpellation ifall Haavisto (Gröna) fortsätter som utrikesminister i den nya regeringen.

I Marins regering bär Haavisto fortfarande posten som utrikesminister.

Strax efter att riksdagen gett sitt stöd för Marin, konstaterade hon själv ändå att hon tror på att förtroendet regeringspartierna emellan kan byggas upp.

– Nu behövs raka diskussioner mellan regeringspartierna. Vi har vårt gemensamma regeringsprogram som alla regeringspartier och förbundit sig till. Utifrån det programmet fortsätter vi, sade Marin.

Marin tror också på att den nya regeringen ska lyckas bygga upp ett förtroende till medborgarna.

– Vi har lovat folket en förändring och nu måste vi hålla det vi kommit överens om i regeringsförhandlingarna i juni. Jag tror på att förtroendet byggs upp allra bäst genom de handlingar vi gör.

Sysselsättningsgraden och Finlands konkurrenskraft var bara en del av alla de utmaningar Marin listade under sin första dag som statsminister.

– Jag vet att vi har stora och svåra frågor framför oss. Läget på arbetsmarknaden är ostadigt. Samtidigt är den globala ekonomin ostadig. I dessa ostadiga tider är vår uppgift som regering att skapa trygghet i samhället. Finland blir inte klart på fyra år, men landet kan bli bättre och det ska vi tillsammans jobba för, sade Marin.

Läs också:

Ledare: Högstadiegänget har tagit över

Marins kvintett yngsta någonsin – "80-talisterna är vana att få saker gjorda"

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning