Finländska beväpnade soldater har anlänt till Kabuls flygplats

Försvarsmaktens fraktplan lyfte från flygplatsen i Utti på fredagen. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Tiotals finländska soldater är på Kabuls flygplats i Afghanistan för att hjälpa finländare och afghaner som arbetat för Finland att ta sig ut ur Afghanistan. Republikens president Sauli Niinistö har gett sitt godkännande för operationen.

Riksdagen beslöt enhälligt vid ett blixtinkallat plenum på fredagen att Finland skickar beväpnad militär till flygplatsen i Kabul i Afghanistan för att garantera säkerheten för dem som ska evakueras till Finland.

Kort därefter gav även presidenten sitt godkännande.

Planet med de finländska soldaterna lyfte vid 19-tiden på fredagskvällen, uppger Helsingin Sanomat. Det rör sig om stampersonal vid Uttis jägarregemente där man utbildar specialtrupper. Truppen är genom sin utbildning och erfarenhet av krishantering den bästa nationella förmågan för uppdraget.

Truppen är endast verksam på flygplatsen i Kabul och i dess omedelbara närhet.

Vid 9-tiden på lördagsmorgonen ska de två CASA 295M-flygplanen som de finska soldaterna färdas med ha landat i Georgien. Dit har de flugit från Rumänien. Det här enligt flygspårningstjänsten Flightradar.

Vid 17-tiden bekräftade utrikesministeriet på Twitter att de finländska soldaterna tryggt har landat i Kabul och inlett sitt uppdrag.

Läs också: Experter varnar för riskfylld operation i Kabul – "Det finns mycket som kan gå fel på flygplatsen"

Det var på torsdagen som regeringen konstaterade att det krävs en militär styrka för att garantera säkerheten för evakueringsoperationen.

Beslutet kom efter de kaotiska scener som utspelat sig i Kabul och på stadens flyplats då tusentals personer försöker ta sig ut ur landet efter talibanernas maktövertagande.

Även flera andra länder har trupper på plats. De finländska soldaterna ska säkra evakueringen på flygplatsen och i direkt anslutning till flygplatsen.

Skärpt kontroll att vänta?

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) sade i sitt inledande anförande vid plenum att säkerhetsläget i Afghanistan har försämrats drastiskt och läget är nu oförutsägbart.

– Evakueringarna sker genom den internationella flygplatsen i Kabul. Finland har hittills kunnat evakuera cirka 49 personer.

Riksdagen har beslutat att för första gången skicka beväpnade trupper till ett krisområde utan mandat från till exempel FN, Nato eller EU. På bilden utrikesminister Pekka Haavisto. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Haavisto sade att utmaningen nu är att få de personer som ska evakueras till flygplatsen. Samtidigt rör sig rykten om att talibanerna kan komma att skärpa sin kontroll och att det därmed inte längre går att lämna landet från flygplatsen.

– Finlands evakueringsoperation borde därför genomföras så fort som möjligt.

Enligt Haavisto är den militära personal som skickas specialutbildad, och många av dem har tidigare tjänstgjort i det internationella militära samarbetet i Afghanistan. Enligt Helsingin Sanomat

Till dem som ska evakueras hör 170 afghaner med familjer som arbetat för Finland och ett 60-tal finländska medborgare eller personer med permanent uppehållstillstånd i Finland, säger Haavisto.

Enighet i plenisalen

Riksdagsdebatten visade på en stor enighet om att evakueringsoperationen ska genomföras, trots att det även höjdes kritiska röster om huruvida andra än finländska medborgare ska få hjälp.

Flera riksdagsledamöter uttryckte också oro för den finländska militärens säkerhet. Enligt minister Haavisto är operationen på inget sätt ofarlig, men det finns en viss trygghet i att det på plats finns styrkor även från andra länder.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning