Live

Riksdagen fortsätter debattera EU:s stödpaket

Riksdagen debatterade EU:s stödpaket i tisdags långt in på småtimmarna. Foto: Catariina Salo/SPT Bild: Catariina Salo

Riksdagen skulle i dag, onsdag, rösta om EU-stödpaketet. Omröstningen sker sannolikt inte i dag, anger kommunikationschefen vid Riksdagsinformationen. Debatten väntas bli utdragen.

HBL direktrapporterar från debatten i plenisalen som inleds klockan 14 på onsdagen.

I dag, onsdag, ska riksdagen fortsätta debattera EU:s gemensamma återhämtningsfond på 750 miljarder euro. Riksdagen debatterade frågan i tisdags långt in på småtimmarna.

Den ursprungliga planen var att debatten skulle slutföras redan i tisdags och att omröstningen skulle hållas på onsdagen. Men det är osannolikt att omröstningen genomförs enligt planen, säger Rainer Hindsberg, kommunikationschef vid Riksdagsinformationen.

Regeringspartierna kunde under tisdagens debatt hålla med oppositionspartierna om att stödpaketet inte är perfekt, men ansåg att Finland ändå skulle gynnas av att godkänna paketet. En stor del av debatten cirklade också kring huruvida stödpaketet är en engångsföreteelse och vilket slags budskap ett nedröstat paket skulle signalera till övriga EU.

Kristdemokraterna och Sannfinländarna meddelade tidigt att partierna inte stöder paketet, medan det för Samlingspartiet har varit besvärligare att hitta en gemensam linje.

EU:s återhämtningsfond består av 390 miljarder euro som ska delas ut som direkta bidrag och 360 miljarder euro som ska delas ut i form av lån. Pengarna ska delas ut till unionens medlemsstater för att dämpa den ekonomiska smäll som coronapandemin orsakat.

I nuläget beräknar man att Finland skulle betala 6,6 miljarder euro till fonden och få 2,1 miljarder euro tillbaka.

I paketet ingår förutom fonden även unionens budget för de kommande sju åren. Om Finland säger nej till paketet hotar det att fälla hela paketet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning