Riksdagen debatterar medborgarinitiativet om vargjakt i dag

Namninsamlingen för så kallad stamvårdande vargjakt inleddes i slutet av augusti och samlade över 50 000 namn på mindre än en vecka. Bild: Lillian Tveit/Shutterstock/SPT

Riksdagen för en remissdebatt om medborgarinitiativet om stamvårdande vargjakt i dag.

Medborgarinitiativet om att bereda en lag som tillåter vargjakt i stamvårdande syfte diskuteras i riksdagen i dag.

Enligt initiativet skulle lagen också möjliggöra noggrannare uppskattning av vargstammens storlek än för närvarande, vargens rasrenhet och definiera ett nationellt enhetligt tillvägagångssätt för att avlägsna vargar som utgör hot eller fara.

Bakom initiativet står Finlands Jägarförbund, lantbruksorganisationerna MTK och SLC samt flera jakthundsföreningar.

SLC uppgav i början av november att vargar förorsakat betydande skador på både produktionsdjur och jakthundar under sommaren och hösten. Exempelvis i Björköby i Replot revs cirka 150 får i början av hösten. Från slutet av augusti till och med oktober hade vargar ihjäl 21 jakthundar.

Organisationerna uppger att målsättningen framför allt är att minska på de skador som vargar förorsakar jakthundar, husdjur och produktionsdjur, samt att bevara vargens skygghet för människan och hålla vargen på avstånd från bebyggelse.

I initiativet kräver man också att Naturresursinstitutet ska ha tillräckliga resurser för att kunna göra en pålitlig bedömning av vargstammen och ha nödvändig utrustning för att utföra en snabb och mera omfattande DNA-analys för att noggrannare bedöma vargstammens storlek.

Namninsamlingen inleddes i slutet av augusti och samlade över 50 000 underskrifter på mindre än en vecka. Totalt samlade initiativet 61 618 stödförklaringar under en månad.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning