Riksåklagaren väcker åtal för nazistflaggor

Sex personer åtalas för hets mot folkgrupp efter att de burit på nazistflaggor i ett demonstrationståg på självständighetsdagen 2018. Bild: Mikael Sjövall/SPT

Flera av de åtalade var aktiva i den för närvarande förbjudna gruppen Nordiska motståndsrörelsen. Åtminstone några av dem är dömda sedan tidigare.

Sex personer åtalas för hets mot folkgrupp efter att de burit på nazistflaggor i ett demonstrationståg på självständighetsdagen 2018. Riksåklagarens byrå meddelade om åtalet på torsdagen.

Riksåklagaren Raija Toiviainen anser att nazistflaggorna, flaggor med hakkorsmotiv, hotar och kränker vissa folkgrupper. Enligt Toiviainen är det ideologiska budskapet som flaggorna förmedlar entydigt och allmänt känt.

Dessutom åtalas en person för ett tal som hen höll i närheten av skolan Merilahden koulu i Nordsjö den 25 april 2018. Talet var enligt åklagaren rasistiskt och riktade sig till skoleleverna.

Av de åtalade är fem män och en kvinna. Flera av dem har varit aktiva inom den högerextrema organisationen Nordiska motståndsrörelsen och har tidigare domar för hets mot folkgrupp.

Högsta domstolen har tillfälligt förbjudit NMR. Ett slutgiltigt beslut om rörelsens framtid väntas i vår.

Åtalen kommer att behandlas i Helsingfors tingsrätt på våren.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning