Rika knarkkungar köper konst för miljarder

Dyrgrip. Salvator mundi, den sista privatägda målningen av Leonardo da Vinci, har sålts på auktion. Bild: Fine Art

Den sista privatägda målningen av Leonardo da Vinci har sålts för rekordpriset 380 miljoner euro. På den nya globala konstmarknaden har samlarna trängs ut av oljebaroner och knarkkungar: – För de här köparna är en miljard bara som en hundralapp för dig och mig, säger konstexperten Pontus Silfverstolpe.

Den hett emotsedda försäljningen av konstverket Salvator mundi (Världens frälsare), som ibland kallas för en manlig Mona-Lisa, gjordes på auktionshuset Christie's i New York. Målningen, som är ett porträtt av Jesus i renässansdräkt, skapades enligt experter antagligen under början av 1500-talet.

Det 66 centimeter höga verket är ett av få som i dag finns kvar av konstnären. Budgivningen började på 75 miljoner dollar och pågick i 19 minuter. Vem som i slutändan hostade upp miljonerna är inte offentligt.

Loïc Gouzer vid Christie's säger att verket är en målning med det mest ikoniska motivet, skapat av den viktigaste konstnären någonsin.

– Möjligheten att få föra ut detta mästerverk på marknaden är en ära som man bara får en gång i livet, säger han till AP.

Tidigare var det högsta pris som betalats för ett konstverk på en auktion 179 miljoner dollar för Pablo Picassos målning Les femmes d'Alger i maj 2015, även den såld på Christie's i New York. Det högsta kända priset för något konstverk över huvud taget var 300 miljoner dollar för Willem de Koonings Interchange som såldes privat 2015. da Vinci inbringade nu 450 miljoner dollar, motsvarande 380 miljoner euro.

Statussymbol

Pontus Silfverstolpe, grundare av Barnebys som är världens största söksajt för onlineauktioner av konst och antikviteter, blev förvånad över det höga priset, men tillägger att verk av da Vinci i gott skick är mycket sällsynta.

Silfverstolpe konstaterar att det i dag finns människor med "fruktansvärt mycket pengar".

– Vad ska de göra med sina pengar? För de rikaste finns bara välgörenhet eller de dyraste objekten. Konst har i alla tider varit en social statussymbol, och när man väl har skaffat sina hus, bilar, klockor och vinkällare, då kommer konsten in, säger han.

Rikedomarna, i kombination med en globaliserad konstmarknad, driver upp priserna till aldrig tidigare skådade nivåer.

– Förr var köparna mest engelska och amerikanska konsthandlare och samlare. I dag är det ryska oljemiljardärer, stålmagnater, industripampar från Kina och knarkkungar från Bolivia, säger Silfverstolpe om den förändrade kundkretsen.

Den hetaste marknaden just nu finns i Asien, med länder som Kina, Taiwan och Indonesien. Och som det ser ut nu kommer marknaden bara att fortsätta växa, tror Silfverstolpe.

– Men om vi drabbas av en internationell fastighetsbubbla eller oljekris kommer detta också att förändras. Men så länge vi har många rika som vill åt samma föremål med ett begränsat utbud kommer det att fortsätta.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46