Riikka Karppinen fick näst flest röster i Lappland – kom inte in

Riikka Karppinen. Bild: Otto Ponto

De gröna fick 9,7 procent av rösterna i Lappland, men ingen invald kandidat.

I februari skrev HBL om Riikka Karppinen, den unga aktivisten som kämpar mot ett gruvprojekt i Viiankiaapa i Sodankylä. Karppinen ställde upp i riksdagsvalet för De gröna och fick 7 818 röster. Det var näst flest röster i Lapplands valkrets efter Centerns Katri Kulmuni.

Trots det kom Riikka Karppinen inte in, utan förlorade med nio röster mot Centerns Markus Lohi.

Anledningen är att De grönas totala röstantal inte räckte till enligt det system vilket rösterna räknas i Finland. I de små valkretsarna blir spärren för att komma in i riksdagen i praktiken väldigt hög. I Lappland, Finlands minsta valkrets, fick De gröna 9,7 procent av rösterna men ingen invald kandidat. Det kan jämföras med Finlands största valkrets Nyland, där Kristdemokraterna knep en riksdagsplats med 2,7 procent av rösterna.

Läs också: Hur vi väljer riksdag – allt du behöver veta på 3 minuter

17.4. kl 8.45: Artikeln har uppdaterats. Riikka Karppinen skrev på sin Facebook-sida att hon är den kandidat genom tiderna som fått flest röster utan att bli invald. Dock har åtminstone Ole Norrback lämnats utanför riksdagen 1987, trots att han fick över 8 000 röster. Den gången handlade det om att SFP:s övriga kandidater fick ännu fler röster.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning