Rigorös säkerhet inför Putins ankomst

God tid. Liisa Bergman och Johanna Fofannah med sonen Noel hoppas att presidenterna pratar om viktiga frågor när de träffas i Punkaharju.Bild: Katarina Koivisto

Avstängda vägar, förbud mot att gå ut på hotellbalkonger och soldater vid alla korsningar. Säkerhetsåtgärderna inför president Vladimir Putins besök i Nyslott är rigorösa.

Den som vill ta sig fram i trakten kring Nyslott och Punkaharju i dag torsdag gör klokt i att reservera gott om tid. Polisen har stängt av många gator och vägar och upprättat säkerhetskontroller. I närheten av hamnen ska man inte ha fönstren öppna och på hotellen vid hamnen får man inte gå ut på balkongerna.

Längs vägen från Nyslott flygplats till Punkaharju har ändå redan på förmiddagen nyfikna åskådare samlats, väl bevakade av polis och militär.

Helt befogat med tanke på alla terrorattacker, anser en del av dem HBL talat med, medan andra anser att säkerhetsåtgärderna är överdrivna.

– Det tog betydligt längre än normalt för min man att ta sig till jobbet i morse, han måste ta en lång omväg eftersom han jobbar i närheten av Olofsborg, säger Johanna Fofannah som tillsammans med sina barn besöker torget i Nyslott.

Fofannah anser att säkerhetsåtgärderna kanske är lite överdrivna, men påpekar att mötet är viktigt och att det ändå är bättre att ta det säkra för det osäkra.

Liisa Bergman som är i sällskap med henne hoppas att mötet mellan presidenterna Sauli Niinistö och Vladimir Putin ger mer än bara vackra ord.

– Världsläget är sådant att det är viktigt att presidenterna diskuterar politiska frågor, säger Bergman.

President Putin besöker Nyslott med anledning av Finlands 100-årsjubileum. Niinistö och Putin överlägger en timme under eftermiddagen och åker sedan till Olofsborg för att på kvällen se och höra den ryska Bolsjojteatern uppträda.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00