Ridsporten fyller Helsingfors i oktober

Emilia Bottas (från vänster), Juulia Jyläs och Elisabet "Ettan" Ehrnrooth är finländska representanter i Helsinki International Horse Show, som är den inhemska ridsportens årliga höjdpunkt.Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Ridsportare och ridentusiaster samlas i oktober i Helsingfors för att ta del av Helsinki International Horse Show. Det är stora satsningar och antalet toppryttare är ovanligt stort. Elisabet ­”Ettan” Ehrnrooth och Juulia Jyläs är bland de främsta finländska stjärnorna som deltar.

Helsinki International Horse Show är den årliga höjdpunkten för ridsport i Finland och arrangeras i oktober för 33:e gången, detta år i Helsingfors ishall. Evenemanget är en internationell stortävling som snittat en publik på över 40 000 under de senaste åren och arrangemangen är storskaliga. Cirka 300 tävlare deltar och 1 200 personer uppträder under den fem dagar långa ridsportskarnevalen. Det behövs cirka 100 lastbilar och 200 trailrar för att frakta allt det nödvändiga.

– Det är en större produktion än Madonnas jätteshower, berättar evenemangsledaren Tom Gordin.

– Vi är så långt från den europeiska ridsportens centrum att det inte alls är någon självklarhet att vi har såpass bra tävlingsförhållanden.

Enligt Gordin strävar evenemanget efter att förnya sig varje år. I år har Helsinki International Horse Show Finland 100-tema, bland annat i form av världens största käpphäst-show under öppningsceremonin.

– I år har vi försökt koncentrera oss på alla essentiella målgrupper – inhemska och utländska ryttare, publiken, medier och samarbetspartners.

Arrangemangen i Helsingfors har fått beröm från många håll och bland de förväntansfulla finns även finländska stjärnan Elisabet "Ettan" Ehrnrooth.

– Det är en speciell känsla då man närmar sig evenemanget. Det är vårt största evenemang i Finland och en möjlighet för att få se de bästa internationella ryttarna, och att få rida själv. Jag tycker det är som en stor hästfest, säger Ehrnrooth.

– Underlaget är i absolut toppskick. Det är samma underlag som det var på Europamästerskapen i år och i andra stortävlingar. Det har ju blivit bättre då vi flyttade tillbaka till ishallen, framridningen har mera plats, det var väldigt trångt tidigare. Faciliteterna är utmärkta, kommenterar hon.

Högklassigt deltagande

De utmärkta förhållandena i Helsingfors har även i år lockat till sig flera tuffa namn inom ridsporten. Enligt Gordin är nio av de tio bäst rankade ryttarna i världen med, men inga amerikaner deltar eftersom tävlingen är en del av den europeiska ligan. Han lyfter upp namn som schweizaren Steve Guerdat, italienaren Lorenzo de Luca och svensken Peder Fredricson. Totalt deltar 40 World Cup -ryttare och 60 internationella ryttare från 20 olika länder. Bland World Cup-deltagarna finns endast en finländare, banhopparen Juulia Jyläs. Hon gjorde sin första mästerskapstävling i EM i Göteborg i augusti.

– Europamästerskapen gick väl, framför allt var det en fantastisk erfarenhet. Jag är nöjd över att mina prestationer var stabila, men så klart finns det också mycket att förbättra med tanke på framtiden, säger Jyläs.

– Det är självklart otroligt att få tävla i Helsingfors. Jag strävar efter att plocka åt mig World Cup-poäng härifrån. Att samla poäng är säsongens mål.

Av de nämnda toppryttarna hör Peder Fredricson definitivt till en av de mest intressanta deltagarna. Erfarne Fredricson kommer att vid sidan om tävlandet även att hålla en miniklinik och ett miniseminarium som går under rubriken "My way". EM-guldmedaljören i banhopp från i år kan fungera som en utmärkt förebild för unga idrottare.

– Jag skulle naturligtvis följa med Peder Fredricsons klinik, eftersom han är unik i sitt sätt att träna hästar, tipsar Ehrnrooth åt publiken.

Formkurvan pekar uppåt

Elisabet Ehrnrooth är född i Sverige men flyttade till Finland och fick dubbelt medborgarskap. Hon representerade Finland för första gången år 1999 och har sedan dess utvecklats till en av de främsta finländska ryttarna. I Helsingfors tävlar hon i dressyren med sin femtonåriga häst Wizard II. På programmet står Grandprix på fredag, följd av Kür, det vill säga fritt program, på lördag och avslutningsvis på söndag blir det så kallad Knock Out-tävling där ryttarna tävlar i par.

– Det är något annorlunda. Det har varit roligt för publiken, då de också får vara med och bestämma vem som vinner. Men det är inte så allvarligt, utan mera en rolig form av tävling och man får publiken med på ett annat sätt än vanligt, vilket brukar vara lite svårt i dressyr eftersom det ibland kan vara aningen svårtolkat, kommenterar hon Knock Out-tävlingen.

Ehrnrooth med häst fick inte den ideala säsonginledningen efter att Wizard II varit skadad och inte kunde träna lika intensivt som förr.

– Vi satsar på något lättare träning och mera utomhusträning i stället för på bana. Han är lite äldre nu.

Konditionen är dock bra, förklarar Ehrnrooth. Duon deltog i EM i Göteborg och gjorde bra ifrån sig trots att målet inte uppnåddes.

– Jag var precis utanför semifinalen. Jag tycker min häst stod för en prestation som är bland de bästa den gjort och jag hade ett fel, det är lite som att ha en bom nere på hoppningen, men på dressyrsidan har man endast ett försök.

– Jag hade hoppats på att rida i semifinalen, men efter att hästen varit skadad och kommit i gång så sent under säsongen så får jag ändå vara nöjd.

Inför Helsingfors har Ehrnrooth inte några resultatmässiga mål.

– Jag hoppas ju att hästen ska gå så bra som möjligt och så räcker det förhoppningsvis till en hög placering.

Fakta

Helsinki International Horse Show

När: 18–22.10.2017.

Var: Helsingfors ishall.

Arrangerades första gången 1985.

Tävlas i: olika klasser i banhopp och dressyr (både internationella och inhemska ryttare).

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00