Ridande diktator kan vara på krigsstigen

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, längst fram, följd av sin fru Ri Sol-Ju och andra företrädare för landets regim. Bilden tillhandahålls av den statliga nyhetsbyrån KCNA och datumet för den har inte kunnat bekräftas från oberoende håll. Bild: TT-AP-KCNA

Kim Jong-Un har återigen gjort en symboliskt laddad ridtur upp till det heliga berget Paektu – vilket bedömare tolkar som en signal om att den nordkoreanska diktatorn kan vara på väg att göra någon form av större politiskt utspel.

På bilder från den statliga nyhetsbyrån KCNA syns Kim tillsammans med sin fru Ri Sol-Ju och andra företrädare för regimen på vita hästar i ett snöklätt landskap. På ytterligare en bild syns han stående framför en rad militära ledare.

Paektu har stor symbolisk betydelse i Nordkorea där berget bland annat anses ha varit födelseplatsen för Kim Jong-Uns pappa, Kim Jong-Il.

Kim Jong-Un har för vana att besöka berget ungefär en eller två gånger per år. Han tog sig till exempel dit i november 2013, strax före beslutet att avrätta sin inflytelserike farbror Jang Song-Thaek. Han var också där i december 2017, ett besök som följdes av de diplomatiska kontakter som ledde fram till det historiska mötet med USA:s president Donald Trump i Singapore.

Den senaste ridturen är den andra på två månader. Den sker i ett läge av avstannade förhandlingar mellan Pyongyang och Washington, och där Nordkorea den senaste tiden skärpt retoriken gentemot omvärlden.

Ridturen syftar till att ingjuta revolutionär anda hos folket, för att möta "blockaden och pressen från imperialisterna", skriver KCNA. Nyhetsbyrån uppger också att Kim Jong-Un i en kommentar understryker "hårdheten och den fasta karaktären hos vår revolution".

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning