Rickard Eklund vann Solveig von Schoultz-tävlingen

Årets Solveig von Schoultz-vinnare är inte helt okänd som poet. Men hittills är det framför allt för tonsatta alster Rickard Eklund gjort sig ett namn. I våras låg hans låt Finland på Vegatoppen i flera veckor och spelades flitigt i radio.

På måndagen tilldelades Rickard Eklund från Vörå första pris i Solveig von Schoultz-tävlingen för en diktsvit som enligt juryn ristat in tiden i "både minnen och pulpetlock".

"Gestaltningen är personlig och politisk med både en mörk och ljus humoristisk stämning. Det gäller att hålla sig innanför ramarna och ändå kan man aldrig vara lättmjölksrätt" heter det i motiveringen.

– Först var priset nog en liten chock. Men det känns riktigt roligt, säger Eklund till HBL.

Han berättar att han skrivit länge, men med en nyvunnen intensitet de senaste åren

– Det har vuxit fram ett mod på senare tid. Och så har musiken och poesin utvecklat varandra.

För Eklund är det så att musiken varit inkörsporten till poesin. Han är sångare och gitarrist i rockbandet Schlagwerk och hade i våras en smärre solohit med låten Finland, som låg på Vegatoppen i många veckor. Låten, som Eklund sjunger på närpesdialekt, handlar om två homosexuella män som flyr från Ryssland till Finland, där de stöter på nya fördomar.

Vardagsbilder och detaljer

Andra pris och 3 000 euro tillföll Malin Slotte, till vardags tv- och radioredaktör på HBL. Bild: Richard Nordgren

Första priset i Solveig von Schoultz-tävlingen är 5 000 euro. Tävlingen ordnas av Svenska folkskolans vänner och dess syfte är att öka intresset för att skriva skönlitteratur. Solveig von Schoultz-tävlingen är öppen för skribenter som är över trettio år gamla, till skillnad från Arvid Mörne-tävlingen som ordnas för under 30-åringar. Vartannat år gäller tävlingarna poesi, vartannat år noveller.

Också andra och tredje pris delas ut, samt hedersomnämnanden. I år tillföll andra pris och 3 000 euro Malin Slotte, till vardags tv- och radioredaktör på HBL, för "en prosalyrisk diktsvit som väver samman konkreta vardagsbilder och existentiellt djup i en stilla harmoni som ekar mellan raderna". Tredje priset gick till Camilla Thelestam, för "dikter som närgånget utgår från den lilla detaljen – maskrosfröet, kronbladet, skiljetecknen – och där den stilistiska stramheten utmynnar i en sällsam lätthet".

Hedersomnämnanden fick Bodil Granö och Linda Smith. I juryn satt författaren Mia Franck (ordförande), författaren Peter Sandström samt litteraturvetaren Maria Österlund.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03