Richardsson vill hitta medaljfarten inför EM

Bild: Thomas Sundström

Camilla Richardssons säsongstart har varit imponerande. Men själv siktar hinderlöparen högre – med sin nya bättre grundnivå hon vill komma ner på tider som betyder att hon kan vara med och kämpa om medalj i EM i augusti.

Efter en vecka med två oerhört starka insatser, två knappt missade personliga rekord och en klarad EM-gräns.

– Det är väl en rätt lyckad vecka för mig, säger Camilla Richardsson.

– En perfekt vecka hade väl varit om jag klarat av att löpa lite snabbare och slå två personliga rekord.

Richardsson bjuder på ett snabbt leende efter den andra kommentaren. Den är både skämt och allvar. Hon är förstås väldigt nöjd över att ha klockats för 9.42,81 på 3 000 meter hinder i Esbo och 15.58,49 på 5 000 meter i Karis. I båda loppen stannade hon cirka en sekund från personbästat.

– Jag är speciellt nöjd med resultaten med tanke på att de kommit i lopp som känts långt från perfekta, säger hon.

I hinderloppet i onsdags var tempot inte alls jämnt och efter en allt för snabb inledning kände Richardsson att det inte alls var enkelt att löpa. Efter den något trevande starten hittade hon sitt eget tempo och kunde till slut ta hem segern och noteras för en nästan lika bra tid som i rekordloppet förra säsongen.

– Då jag slog rekordet i fjol kände jag att det var ett väldigt bra lopp där allt fungerade som det skulle. att jag nu löper lika snabbt då insatsen känns svår och inte alls så bra är ju mycket positivt, säger Richardsson.

Som för att understryka att det inte var någon tillfällighet att hon lyckades nå en bra tid med en inte lika bra insats visade 24-åringen samma takter på nytt på söndagen.

– Det här var inget optimalt upplägg för mig. Jag hade inte återhämtat mig från den tuffa tävlingen i Esbo och kände att jag hade rätt sega ben och tävlingen kändes tung, säger Richardsson.

– Att jag bara är en knapp sekund från mitt rekord då loppet känns tungt och dåligt är ett väldigt bra besked.

Den starka insatsen i hinderpremiären för säsongen gav ett välkommet formbesked och stärkt självförtroende inför veckorna som leder upp till säsongens huvudmål – EM i Berlin i augusti.

– Formen är var den ska vara för tillfället och det känns mycket bra, säger Richardsson.

– Det är skönt att få de bekräftat.

Hon har tävlat på 10 000 meter, 3 000 meter hinder och 5 000 meter den här säsongen och på lördag står 1 500 meter på programmet i Kuortane.

– Jag får öva mina sprintkunskaper i den tävlingen. Det ska bli bra att få löpa en tävling i högt tempo, säger hon.

Efter det blir det säsongens andra hinderlopp då hon ställer upp i en tävling i Budapest den 1 juli.

– Målet där är att kunna gå under 9.40, säger hon utan att låta kaxig trots att det egna rekordet för tillfället skrivs 9.41,73.

– Det finns en hel del tid att plocka från min tid inför EM. Men det kräver att jag lyckas ta hindren bättre än tidigare. Om jag är dålig vid hindren förlorar jag för mycket tid, säger hon.

Richardsson säger att hon löper 3 000 meter slätt på 9 minuter och att hon lägger till en extra halvminut vid ett starkt hinderlopp. Det betyder att hon kan komma ner till tider kring 9.30 inför EM om allt klaffar.

– Men det är inte lätt. Det kräver mycket hinderlöpning i och med att det är enda sättet att bli bättre på det. Men om jag kommer ner till 9.30 ser det mycket bra ut. Man brukar ju kunna ta medalj medtider kring 9.35, säger hon.

Richardsson tänker med andra ord vara med och kämpa om tätplaceringarna i EM.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning