Richard Gere steg ombord på migrantskepp

Den amerikanske skådespelaren Richard Gere är ombord på det spanska räddningsfartyget Open Arms. Bild: Francisco Gentico/TT-AP

Den amerikanske skådespelaren Richard Gere, bland annat känd för sin medverkan i filmen Pretty Woman, steg på fredagen ombord på det spanska räddningsfartyget Open Arms.

Fartyget, som ägs av organisationen Proactiva Opens Arms, har 121 afrikanska migranter ombord. Det har befunnit sig till havs i en vecka och har förbjudits att gå in i italienskt och maltesiskt farvatten.

Richard Gere tog sig till fartyget via den italienska ön Lampedusa.

– Vi tog med oss så mycket vatten och mat som möjligt till alla ombord, säger han.

Genom sin närvaro hoppas den 69-årige skådespelaren att situationen för personerna ombord ska belysas medialt under tiden de väntar på att bli insläppta av EU.

– Det viktigaste för de här personerna är att de får komma till en säker hamn, att de får möjlighet att lämna båten och kunna börja ett nytt liv, säger Gere.

Italiens inrikesminister Matteo Salvini, som leder det främlingsfientliga partiet Lega, kommenterade Richard Geres aktion med att han hoppas att skådespelaren "får lite solbränna" och sade att han borde ta migranterna till den spanska semesterön Ibiza.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning