Revanschsugen Nylander: Kommer vara bättre

Bild: Lehtikuva/Kevin Hoffman

Alexander Nylander var inte nöjd med sitt spel senast mot Slovakien.Nu ska den svenske forwardsstjärnan kliva fram i JVM-semifinalen mot USA.– Jag kommer att vara bättre, säger han med övertygelse.

Det blir en match i matchen av lokal karaktär som det snackas om i Buffalo inför semifinalen i Key Bank Center i kväll klockan 23.

Det är mötet mellan Nylander och USA:s center Casey Mittelstadt, poängkung i turneringen med fyra mål och sex assist.

De två är nämligen Buffalo Sabres förstaval i NHL-draften de två senaste åren. Nylander valdes 2016 och Mittelstadt i somras – båda som nummer åtta.

– Det kommer att bli riktigt roligt. Jag är oerhört taggad, säger Nylander om matchen i matchen.

Tränade tillsammans

Mittelstadt och Nylander träffades på rookiecampen i somras.

– Vi känner inte varandra jättebra eftersom campen bara var fyra dagar lång och vi var i olika grupper. Men vi tränade litegrann tillsammans, säger Mittelstadt, som spelar på college i University of Minnesota.

Nylander om Mittelstadt:

– Det är en riktigt bra hockeyspelare som har gjort det bra i den här turneringen, så vi måste hålla koll på deras kedja. Jobba hårt och vara tuffa mot dem.

"Får inte hända"

Nylander står på ett mål och fem assist och både han och hans superkedja med lagkaptenen Lias Andersson och Elias Pettersson – tio mål och 18 poäng tillsammans i turneringen – gjorde en blek insats i kvartsfinalen mot Slovakien.

– Jag måste åka mer skridskor, skapa mer lägen och vara bättre vid sargerna. Jag tappade lite för mycket puck och det får inte hända mot USA, säger Nylander som efter en långvarig skada fått ta ny sats i Buffalos farmarlag Rochester efter att ha NHL-debuterat i slutet av förra säsongen.

Nylander gör sitt tredje och sista junior-VM och har varit med och förlorat två raka semifinaler – båda mot hemmanationer. Det blev 1–2 mot Finland i Helsingfors för två år sedan och 2–5 mot Kanada i Montreal i fjol.

– Det kommer att bli en riktigt rolig och tuff match, det är ett bra lag vi möter så vi måste jobba hårt. Det är alltid kul att spela semifinal så det är bara att ge allt.

Den andra semifinalen mellan Kanada och Tjeckien spelas i natt klockan 03.00

Fakta: Poängbästa spelarna

Sverige:

1) Lias Andersson 5 matcher–5 mål–1 assist–6 poäng.

2) Elias Pettersson 5–4–2–6.

3) Alexander Nylander 5–1–5–6.

4) Rasmus Dahlin 5–0–6–6.

5) Tim Söderlund 5–1–3–4.

Målvakt: Filip Gustavsson 91,95 i räddningsprocent.

USA:

1) Casey Mittelstadt 5–4–6–10.

2) Brady Tkachuk 5–2–5–7.

3) Kieffer Bellows 5–6–0–6.

4) Adam Fox 5–1–4–5.

5) Joey Anderson 5–3–1–4.

Målvakt: Joseph Woll 90,53.