Revansch för Magdalena Andersson på måndag?

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) och riksdagens talman Andreas Norlén. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Sveriges riksdags talman föreslår Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson som statsminister igen. Men hade han vetat om Miljöpartiets ställningstagande så hade han inte lagt fram henne i första taget.

– Jag beklagar djupt den händelseutveckling som vi såg under gårdagen, säger Sveriges riksdags talman Andreas Norlén.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson begärde på onsdagen sitt entledigande från statsministerposten efter att Miljöpartiet lämnat regeringen.

På onsdagen vann också budgeten framlagd av Moderaterna, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna budgetomröstningen i riksdagen. Detta efter att Centerpartiet inte röstade på regeringens budgetproposition.

Denna händelseutveckling fick Miljöpartiet att ta beslutet att lämna regeringen.

– Jag tror det framstår för svenska folket som obegripligt. Den typen av händelseutveckling riskerar att skada förtroendet för riksdagen som säger Norlén.

Han hade velat ha besked från Miljöpartiet i talmansrundorna.

– Då hade jag naturligtvis inte nominerat Magdalena Andersson i måndags. Då hade jag väntat till efter budgetomröstningen.

Riksdagens talman Andreas Norlén har under torsdagen pratat med företrädare för alla åtta riksdagspartier. Nu läggs Andersson fram ytterligare en gång för en statsministeromröstning på måndag.

Såväl Miljöpartiet som Centern och Vänsterpartiet har meddelat att de lägger ned sina röster, det vill säga släpper fram Magdalena Andersson, när hon läggs fram på nytt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning