Retrokyckling Provençale

En retroinspirerad kycklingrätt med smak av Provence passar bra mitt i veckan. Bild: Janerik Henriksson/TT

En sjuttiotalsinspirerad rätt är klockren mitt i veckan. Medan kycklingen ligger och blir klar i ugnen kan du göra annat.

För 4 portioner, 1 timme

4 kycklingklubbor eller 8 kycklingben

salt

nymalen svartpeppar

vetemjöl

olivolja

cirka 2 msk örter, herbes de Provence

1 citron, i klyftor

10 vitlöksklyftor

5 schalottenlökar, i klyftor

1 dl torr vermouth

Att äta till:

färsk timjan

valfria ångkokta grönsaker

krispig sallad

bröd

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Krydda kycklingdelarna med salt och peppar. Vänd dem i mjöl och skaka av överflödet.

3. Slå en skvätt olja i en ugnsfast form och lägg på kycklingen. Krydda med massor av herbes de Provence och gnid in det i skinnet ordentligt. Fördela citron, hela skalade vitlöksklyftor och schalottenlök runt omkring och emellan klubborna. Slå på vermouthen.

4. Sätt i ugnen 25–30 minuter. Ta ut formen och ös kycklingen med steksaften. Stek ytterligare i 25–30 minuter eller tills klubborna är helt genomstekta.

5. Garnera med färsk timjan. Servera med ångade grönsaker eller en krispig grönsallad samt ett gott bröd att suga upp steksaften med.

Mia Gahne/TT

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning